poniedziałek, 15 stycznia 2018

SAŁATKA - SMACZNA I SZYBKA


Szybka , smaczna sałatka w połowie z warzyw konserwowych. No nie miałam żadnego pomysłu na sałatkę, ale od czego ma się polubione blogi. Poszukałam u Anusi -  "Kuchnia domowa Ani". Ona ma tam tyle przepisów, że aż nie wiadomo co wybrać. Polecam Państwu tego bloga . Ania dla mnie to bardzo kreatywna kulinarnie młoda kobieta z propozycjami przepisów z domowej kuchni. Dołożyłam tylko od siebie por i zwiększyłam ilość jajek. Polecam.




  • 1 słoik papryki konserwowej - 200 g netto -  u mnie czerwona
  • 1 słoik selera  konserwowego - 160 g netto
  • 1 puszka kukurydzy - 285 g netto
  • 1 puszka ananasa w plastrach - 310 g netto
  • 250 g szynki konserwowej lub innej np. drobiowej
  • 7 jajek
  • 1 por - troszkę z zieloną częścią
  • 1 mocno kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy delikatesowej + 4 kopiaste łyżki majonezu
  • sól i pieprz

  • Kukurydzę i seler odcedzić i lekko odcisnąć na sicie. Paprykę i ananas również odcedzić i pokroić w paseczki.
  • Por drobno pokroić , przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Szynkę i ugotowane na twardo jajka pokroić w kosteczkę. Majonez wymieszać z musztardą.
  • Wszystkie składniki  razem wymieszać , doprawić solą , pierzem i wstawić do lodówki w zamkniętym pojemniku do schłodzenia.

9 komentarzy:

  1. Takiej sałatki to jeszcze nie robiłam, chociaż podobną jadłam kiedyś u córki i bardzo mi smakowała. Muszę ją kiedyś przyrządzić :)

    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, bo to nie wiadomo już jakie sałatki JaGuś wymyślać , to udałam się na bloga Ani. Smakowała nam i będzie kiedyś do powtórki. Dziękuję duszko :)

      Usuń
  2. Bardzo mi sie podoba ta "kwiatowa" ozdoba na sałatce...Pieknie kontrastuje kwiat z czerwonej papryki z zielonym listkiem jarmuzu, spod ktorego figlarnie wygladaja
    paseczki konserwowych ogórków.Sama sałatka tez wyglada kuszaco....pozdrawiam.



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cosik musiałam wymyślić z tą dekoracją, bo takie mieszane sałatki nie są wdzięczne do fotografowania w przeciwieństwie do warstwowych. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ...no i kolejna pyszna rzecz do zrealizowania 😉 Dzięki Tobie za każdym razem można zaskoczyć smacznie gości. Chyba zacznę sobie drukować Twoje przepisy, aby niczego nie zgubić 💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zgubisz mnie Jolu, zawsze możesz zajrzeć, na razie jeszcze jestem. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo smacznie, kolorowo - takie sałatki lubię. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, nie zawsze się chce Ewuniu guzdrać ze sałatką, a tak szybka też się czasami sprawdza. Również pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń