piątek, 3 maja 2013

WIENIEC Z FARSZEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM




Trochę wytchnienia od mięsa. Podobny przepis już wstawiałam, ale ta potrawa jest z innym nadzieniem w środku - też ciekawe połączenie składników. Farsz pieczarkowy wymieszany z sosem beszamelowym fajnie się łączy smakowo z masą ziemniaczaną przyprawianą gałką muszkatołową. Danie jest bardzo smaczne i sycące - polecam na obiad z sałatą lub surówką.

 

        SKŁADNIKI na 8 osób:

            Masa ziemniaczana:
         ---1,5 kg ugotowanych ziemniaków         
         ---2 jajka i 1 żółtko
         ---3 płaskie łyżki startego drobno sera żółtego wędzonego (ja dałam kozi)
         ---szczypta mielonej gałki muszkatołowej
         ---sól i pieprz do smaku

            Farsz:
         ---1 kg pieczarek
         ---1 czerwona papryka
         ---1 duża cebula
         ---sól i pieprz

            Sos beszamelowy:
           ---sól i pieprz
           ---5 dkg masła
           ---4 płaskie łyżki mąki
           ---1,5 szklanki mleka
           ---2 żółtka
           ---ser kozi,oscypek lub inny wg uznania (ok.3 -4 dkg)

Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę lub zblendować i przestudzić.Do lekko ciepłych dodać ser,jajka, żółtko i dobrze wyrobić na jednolitą masę doprawiając pieprzem i solą i gałką muszkatołową.Nie za dużo soli,bo mamy ser,który też jest słony.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem .Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubszego woreczka foliowego z odciętym różkiem i dekoracyjnie wyszprycować wokół naczynia żaroodpornego i odstawić na bok.Ponieważ ja robiłam na 8 osób więc położyłam na blaszkę srebrną posmarowaną masłem folię i na niej wycisnęłam masę ziemniaczaną.



Do większego rondla wlać 3 łyżki oleju,dodać pokrojone pieczarki,paprykę pokrojoną w kostkę i cebulę.Wszystko przesmażyć do wyparowania wody doprawiając pieprzem i solą.Przygotować sos beszamelowy.Na patelni stopić masło i od razu dodać 4 płaskie łyżki mąki i rozmieszać nie rumieniąc.Dodawać mleko energicznie mieszając,żeby nie było grudek.Zdjąć z ognia.Do żółtek dodać 2 łyżki zawiesiny mlecznej,rozmieszać i połączyć z sosem mlecznym.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.Sos wlać do farszu pieczarkowego,dodać starty ser i wymieszać.Nadzienie przełożyć w środek wyciśniętej masy ziemniaczanej.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec ok.35 minut bez termoobiegu na pierwszej półce od dołu i jeszcze ok.15-20 minut z termoobiegiem do zrumienienia masy ziemniaczanej.Jeżeli pieczemy na folii to łatwiej jest zsunąć zapiekankę na paterę pociągając za folię.Polecam na obiad lub obiadokolację.



5 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe, już ściągnęłam PDF

    OdpowiedzUsuń
  2. WYGLĄDA PYSZNIE

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Pani Danusiu,
    jakie mniej więcej są wymiary folii?
    Pozdrawiam Marcelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To jest wielkość ciut mniejsza niż standardowa blaszka do placków. Pozdrawiam .

      Usuń