Trochę wytchnienia od mięsa. Podobny przepis już wstawiałam, ale ta potrawa jest z innym nadzieniem w środku - też ciekawe połączenie składników. Farsz pieczarkowy wymieszany z sosem beszamelowym fajnie się łączy smakowo z masą ziemniaczaną przyprawianą gałką muszkatołową. Danie jest bardzo smaczne i sycące - polecam na obiad z sałatą lub surówką.
SKŁADNIKI na 8 osób:
Masa ziemniaczana:
---1,5 kg ugotowanych ziemniaków
---2 jajka i 1 żółtko
---3 płaskie łyżki startego drobno sera żółtego wędzonego (ja dałam kozi)
---szczypta mielonej gałki muszkatołowej
---sól i pieprz do smaku
Farsz:
---1 kg pieczarek
---1 czerwona papryka
---1 duża cebula
---sól i pieprz
Sos beszamelowy:
---sól i pieprz
---5 dkg masła
---4 płaskie łyżki mąki
---1,5 szklanki mleka
---2 żółtka
---ser kozi,oscypek lub inny wg uznania (ok.3 -4 dkg)
Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę lub zblendować i przestudzić.Do lekko ciepłych dodać ser,jajka, żółtko i dobrze wyrobić na jednolitą masę doprawiając pieprzem i solą i gałką muszkatołową.Nie za dużo soli,bo mamy ser,który też jest słony.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem .Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubszego woreczka foliowego z odciętym różkiem i dekoracyjnie wyszprycować wokół naczynia żaroodpornego i odstawić na bok.Ponieważ ja robiłam na 8 osób więc położyłam na blaszkę srebrną posmarowaną masłem folię i na niej wycisnęłam masę ziemniaczaną.
Do większego rondla wlać 3 łyżki oleju,dodać pokrojone pieczarki,paprykę pokrojoną w kostkę i cebulę.Wszystko przesmażyć do wyparowania wody doprawiając pieprzem i solą.Przygotować sos beszamelowy.Na patelni stopić masło i od razu dodać 4 płaskie łyżki mąki i rozmieszać nie rumieniąc.Dodawać mleko energicznie mieszając,żeby nie było grudek.Zdjąć z ognia.Do żółtek dodać 2 łyżki zawiesiny mlecznej,rozmieszać i połączyć z sosem mlecznym.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.Sos wlać do farszu pieczarkowego,dodać starty ser i wymieszać.Nadzienie przełożyć w środek wyciśniętej masy ziemniaczanej.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec ok.35 minut bez termoobiegu na pierwszej półce od dołu i jeszcze ok.15-20 minut z termoobiegiem do zrumienienia masy ziemniaczanej.Jeżeli pieczemy na folii to łatwiej jest zsunąć zapiekankę na paterę pociągając za folię.Polecam na obiad lub obiadokolację.
bardzo ciekawe, już ściągnęłam PDF
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię pogodnie-dziękuję:)
UsuńWYGLĄDA PYSZNIE
OdpowiedzUsuńWitam Pani Danusiu,
OdpowiedzUsuńjakie mniej więcej są wymiary folii?
Pozdrawiam Marcelina
Witam. To jest wielkość ciut mniejsza niż standardowa blaszka do placków. Pozdrawiam .
Usuń