Ponieważ kapusta modra jest Państwu dobrze znana, więc nie będę się rozpisywała o jej walorach smakowych i zdrowotnych. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI;
- ok. 1 kg kapusty
- 1 większa cebula
- 3 łyżki oleju lub 2 płaskie łyżki smalcu gęsiego
- 100 g kandyzowanej żurawiny + ¾ szklanki wody – żurawiny nie namaczam
- sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku
- ocet winny czerwony
1) Kapustę dość drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do rondla włożyć tłuszcz, dodać cebulę i żurawinę i chwilę smażyć. Wlać wodę i kilka minut pogotować.
2) Dodać kapustę, wymieszać, wlać troszkę 1 łyżkę octu winnego, wsypać 1 łyżeczkę soli, pieprz i 1 łyżeczkę cukru- wymieszać. Gotować na wolniejszym ogniu do miękkości- na końcu doprawić jeszcze wg własnego smaku solą, pieprzem, cukrem i jeszcze ewentualnie czerwonym octem. Pogotować jeszcze kilka minut. Kapusta jest bardzo smaczna również na drugi dzień.
Bardzo lubię modrą kapustę z żurawiną, albo rodzynkami i dość często na moim stole sie pojawia. Zamiast wody dodaje do niej sok jabłkowy i wtedy z zasadzie nie potrzebuję juz octu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam Nadiu. Też czasami dodaję sok jabłkowy, jak również jabłka. Zależy co mam aktualnie pod ręką. Dziękuję Nadiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam. Prosty i elegancki przepis. Smak rewelacja. Dziękuję za każdy przepis,czas i energię poświęcona do prowadzenia bloga. Dzieki Pani gotowanie stało sie dla mnie przyjemnością
OdpowiedzUsuńMarta
Witam Martusiu. Ja też miałam dzisiaj tą kapustę do piersi gęsich i kluseczek żydowskich. My tak podaną kapustę modrą bardzo lubimy. Dodatek żurawiny Martusiu , która z powodzeniem zastępuje owoce goji i rośnie u nas, więc jest lepiej przyswajalna fajnie dosmacza kapustę. Bardzo mi miło co napisałaś i bardzo Ci dziękuję- pozdrawiam serdecznie :) a, mam na imię Danuta, tak będzie nam milej w sieci :)
Usuń