poniedziałek, 24 listopada 2014

KAPUSTA MODRA Z ŻURAWINĄ


Ponieważ kapusta modra jest Państwu dobrze znana, więc nie będę się rozpisywała o jej walorach smakowych i zdrowotnych.   Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI;


- ok. 1 kg kapusty
- 1 większa cebula
- 3 łyżki oleju lub 2 płaskie łyżki smalcu gęsiego
- 100 g kandyzowanej żurawiny  + ¾ szklanki wody – żurawiny nie namaczam
- sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku
- ocet winny czerwony



1) Kapustę dość drobno poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do rondla włożyć tłuszcz, dodać cebulę i żurawinę i chwilę smażyć. Wlać wodę i kilka minut pogotować.

2) Dodać kapustę, wymieszać, wlać troszkę 1 łyżkę octu winnego, wsypać 1 łyżeczkę soli, pieprz i 1 łyżeczkę cukru- wymieszać. Gotować na wolniejszym ogniu do miękkości- na końcu doprawić jeszcze wg własnego smaku  solą, pieprzem, cukrem i  jeszcze ewentualnie czerwonym octem. Pogotować jeszcze kilka minut. Kapusta jest bardzo smaczna również na drugi dzień.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię modrą kapustę z żurawiną, albo rodzynkami i dość często na moim stole sie pojawia. Zamiast wody dodaje do niej sok jabłkowy i wtedy z zasadzie nie potrzebuję juz octu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Nadiu. Też czasami dodaję sok jabłkowy, jak również jabłka. Zależy co mam aktualnie pod ręką. Dziękuję Nadiu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Witam. Prosty i elegancki przepis. Smak rewelacja. Dziękuję za każdy przepis,czas i energię poświęcona do prowadzenia bloga. Dzieki Pani gotowanie stało sie dla mnie przyjemnością
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Martusiu. Ja też miałam dzisiaj tą kapustę do piersi gęsich i kluseczek żydowskich. My tak podaną kapustę modrą bardzo lubimy. Dodatek żurawiny Martusiu , która z powodzeniem zastępuje owoce goji i rośnie u nas, więc jest lepiej przyswajalna fajnie dosmacza kapustę. Bardzo mi miło co napisałaś i bardzo Ci dziękuję- pozdrawiam serdecznie :) a, mam na imię Danuta, tak będzie nam milej w sieci :)

      Usuń