wtorek, 20 października 2015

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE MARYNOWANE W CEBULI DUSZONE WE WŁASNYM SOSIE




Polędwiczki wieprzowe to delikatne i dość chude mięso. Czas przygotowania, wyłączając marynowanie jest krótki , co jest zaletą tego dania. Polędwiczki tak przygotowane są bardzo smaczne , a podane z ryżem z pomidorami są po prostu pyszne. Doskonale smakują też z pieczonymi ziemniakami. Proporcje, które podałam są dość duże, ale u mnie to jest na dwa dni- trzeba sobie ułatwiać życie. Można w taki sam sposób przygotować polędwiczki drobiowe, tylko że tych nie przekrawamy a pozostawiamy w całości.


  • 3 polędwiczki wieprzowe ( ok. 1 kg)
  • 4 spore cebule
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
  • 2- 3 łyżki oleju
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 3/4 szklanki wody

  • Z polędwiczek ściąć błonę i pokroić na plastry o grubości ok.3 cm. Każdy bardzo lekko zbić jak kotlety schabowe. Wszystkie plastry posypać solą, pieprzem i papryką w proszku. Cebulę pokroić w półplasterki . Wszystko razem wymieszać, przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień- wlać do dużego rondla olej- rozgrzać i włożyć plastry polędwiczek razem z cebulą. Całość chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać wodę. dodać masło i całość zagotować. Doprawić do smaku solą , pieprzem i przykryć. Zmniejszyć dopływ ciepła i dusić na wolnym ogniu do miękkości- ok. 25- 30 minut. Sos zagęścić znanym sobie sposobem- mąką kukurydzianą lub pszenną z dodatkiem wody. 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo dobrze, kolejne danie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he - to dobrze, że z wyglądem im do twarzy.
      Pozdrawiam Justynko.

      Usuń
  2. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam :) Były pyszne, obiad niedzielny wyszedł smakowity.
    Dziękuję Danusiu za te wszystkie przepisy z których korzystam, przez wiele lat nie jedliśmy mięsa i teraz na nowo uczę się gotować różności :)
    Pozdrawiam serdeczne,
    Bosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bosiu- "Bosia"- ciepłe to bardzo. Bardzo się cieszę, że smakowało , też je muszę zrobić, bo dawno nie były u mnie na stole. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.