czwartek, 22 października 2015

NALEŚNIKI SZPINAKOWE Z FARSZEM PIECZARKOWYM I SOSEM POMIDOROWYM



O samych naleśnikach nie będę się zbytnio rozpisywała, bo wiadomo, że są smaczne i pożywne.
 Poniższy przepis jest na bazie szpinaku mrożonego, ale na blogu - „tutaj” jest przepis na naleśniki ze szpinaku świeżego.
 Chciałabym natomiast napisać kilka słów o sosie. Sos ze świeżych pomidorów używam nie tylko do naleśników zwykłych czy szpinakowych, ale czasami również do wszelkiego rodzaju kotletów panierowanych jak również bez panierki. Doskonały jest również do smażonych ryb i wszelkiego rodzaju pulpecików.  Poza sezonem korzystam z pomidorów z puszki.



Ciasto na ok. 12- 13 naleśników :

  • 500 g mrożonego szpinaku- rozdrobnionego lub w liściach, ale zmiksowanego w blenderze
  • 1 szklanka mleka ( 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • olej do pierwszego smażenia- 1- 2  łyżki 
  • Rozmrozić szpinak, czosnek posiekać drobniutko lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i pozostawić przykryte ciasto na ok. 20- 30  minut. Wlać olej na patelnię i rozgrzać ( daję tylko do pierwszego naleśnika- smażę na patelni do naleśników ). Smażyć cienkie naleśniki z obu stron - u mnie chochelka do zupy( naleśniki nie bardzo się rumienią ).
Farsz:
  • ok. 50 dkg pieczarek 
  • 2- 3 cebule
  • ok. 2- 3 łyżki oleju
  • pieprz, sól

  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zetrzeć w malakserze z tarczą o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Olej rozgrzać w rondlu , dodać pieczarki razem z cebulą i całość smażyć do całkowitego odparowania wody doprawiając pieprzem i  solą.  
Sos pomidorowy :
  • ok. 80 dkg świeżych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz 
  • ewentualnie świeże posiekane liście bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w grubszą kostkę. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę.
  • W rondlu lub głębszej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i krótko podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i dusić całość ok. 20 minut doprawiając pieprzem i solą . Sos można zmiksować na gładką masę w blenderze lub pozostawić w całości z kawałeczkami pomidorów- ja  nie miksuję. Na samym końcu można dodać posiekaną bazylię.
Wykonanie :

  • Nakładać na naleśniki po łyżce farszu i zwijać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć - przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 200 stopni C i całość podgrzać. Wyjąć naleśniki , ułożyć na ciepłej paterze i podawać z sosem w salaterce. 

4 komentarze:

  1. Czy ciasto naleśnikowe ma być zrobione bez jajek ?
    A tak w ogóle to chciałam Ci podziękować za tego bloga i przepisy, z których już wielokrotnie korzystałam- są świetne ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, z jajkami- przepraszam bardzo- już dopisałam. Za dużo ostatnio mam na głowie z chorobą Mamy i pominęłam- jeszcze raz przepraszam.

      Usuń
  2. Super naleśniczki.Dziękuję Danusiu i pozdrawiam :) Krynia :)

    OdpowiedzUsuń