Przepis podaję na 1 chleb. Ja piekę zawsze dwa na zapas i jeden zamrażam. Chleb żytni jest wilgotny i długo świeży. Przechowywany w chlebaku porcelanowym może być nawet do tygodnia. Nie wiem jak w drewnianym, w którym mogą być gdzieś w zakamarkach pleśnie chlebowe.
- 435 g mąki żytniej typ 720
- 100 g ziaren- dałam po równo słonecznik i siemię lniane , ale mogą być pestki dyni itp.
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 380 ml letniej wody
- 200 g zakwasu żytniego
- foremka keksowa 30 x 10
- Zakwas wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 1 godzinę, żeby się ocieplił i uaktywnił. Zakwas dokarmić i pozostawić na ok. 5- 6 godzin.
- Mąkę przesiać, dodać sól , drożdże , ziarna i wymieszać. Dodać zakwas , wodę i wyrobić dość rzadkie ciasto. Można łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Foremkę wysmarować olejem, wysypać kaszką manną lub otrębami i wyłożyć ciasto. Wyrównać moczoną w wodzie łyżką i posypać mąką. Foremkę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec 45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostudzenia.
- Moja uwaga - pozostały zakwas dokarmić , pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu w temperaturze pokojowej i schować do lodówki.
a ile Danusiu rósł Ci ten chleb?
OdpowiedzUsuńWitam. Mnie wyrastał w kuchni przy piecyku ok. 4 godzin.
UsuńPozdrawiam :)