Sos egzotyczny najlepiej smakuje z pieczeniami drobiowymi na zimno, galantyną z kurczaka, z gęsi , z pieczenią cielęcą czy z indyka. Można również go podawać do wszelkiego rodzaju klopsów z mięs mieszanych jak również pasztetów. Do sosu nie należy dodawać więcej kaparów niż jest podane w przepisie, bo sos może być za słony. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki majonezu ( 500 ml)
- puszka ananasa w plastrach
- 4 mandarynki
- 2 łyżki kaparów osączonych z zalewy
- 2 łyżki syropu z ananasów
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- Do majonezu dodać syrop z ananasów , miód i wymieszać. Ananasy pokroić w paseczki. Mandarynki oczyścić z wystającej białej skórki, podzielić na cząstki, a każdą z nich przekroić na połowę. Do majonezu dodać pokrojone ananasy, cząstki mandarynek i kapary. Całość wymieszać i w zamkniętym pojemniku wstawić do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz