piątek, 18 września 2015

PLACEK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI



Krowa ostatnio dużo mleka daje, więc śmietany Ci u mnie dostatek . Ciasto upiekłam na śmietanie zamiast na jogurcie jak jest w przepisie na placek jogurtowy. Jak się Państwu zapomni kupić jogurt to jest to alternatywa dla tego ciasta. Jest równie smaczne jak to pierwsze.


  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki borówek amerykańskich lub jagód
  • 2 szklanki malin
  • cukier puder do posypania
  • standardowa foremka do placka


  • Boki foremki natłuścić i wysypać kaszką manną, dno  wyłożyć papierem .Owoce  opłukać na sicie i  osuszyć.
  • Ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich olej ,  śmietanę  i krótko wymieszać łyżką lub zmiksować na wolnych obrotach. Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 stopni C. 
  • Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia- dodatkowo przesiać.Wsypać suche produkty do płynnej masy i wymieszać dłonią. 
  • Przelać połowę do formy- ciasto jest gęstawe. Posypać borówkami lub jagodami . Wyłożyć drugą część ciasta- rozgarnąć łyżką i posypać malinami . Docisnąć owoce do ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z  włączoną górą i dołem, bez termoobiegu  ok. 45 minut- do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Ja też w zależności od stanu lodówki zamieniam kwaśną śmietanę na jogurt grecki i na odwrót. A polecam Ci Danusiu pyszne ciasto ucierane z kremówką - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam effo. Brak czasu totalny. Jeszcze jakoś funkcjonuję, ale jutro mama ma operację i będę często w szpitalu. Zajrzę do Ciebie, ale nie wiem jak ja się z tym wszystkim uporam.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Danusiu,dawaj ta krowe i ten plaek!!!!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he - zaparła się i nie chce iść - pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń
  3. SAME PYSZNOŚCI AZ ŚLINKA POLECIAŁA POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Hihihi... u mnie to raczej zapomni się kupić śmietany, bo jogurt mam zawsze :-) Uwielbiam te szybkie ciasta, zamieszasz i niemalże gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jogurt Joasiu schodzi jak ciepłe bułki, więc czasami nie zauważę, że zapas się skończył. Śmietana z jajkami przyjeżdża ze wsi w każdy poniedziałek i nie zawsze zdążę ją wykorzystać. Ostatnio zaczęłam robić masło, bo jesienią idzie jej mniej.
      Pozdrawiam Joasiu :)

      Usuń
  5. Przepyszne ciasto puszyste i wilgotne.Cudownie śmietankowe.Robilam z mrozonymi borówkami.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To ciasto bardzo lubię, ale zupełnie o nim zapomniałam. Bardzo dziękuję za przypomnienie...he, he. Pozdrawiam serdecznie. Danuta :)

      Usuń