poniedziałek, 2 października 2017

PRECELKI WYTRAWNE Z MAKIEM LUB NASIONAMI CHIA



Tym razem coś, co nie jest słodkie. Taka przegryzka do herbaty w postaci precelków. Można je tradycyjnie posypać makiem . Nie miałam maku, a kupować jeszcze nie chcę, bo do Bożego Narodzenia jeszcze jest trochę czasu, więc posypałam nasionami szałwii hiszpańskiej. 
Precelki są kruche i leciutko twardawe , takie typowe jakie kupujemy w sklepie. Można je dość długo przechowywać w zamkniętym pojemniku. Poniżej podlinkowane fotografie innych wytrawnych wypieków.

                                                                   Krakersiki
     Ciasteczka przaśne                   z suszonymi pomidorami







Składniki na ok. 66 - 70 sztuk :

  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 250 g mąki orkiszowej T - 700
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
  • 40 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 jajko do smarowania
  • ziarenka maku lub nasiona chia do posypania
  • troszkę soli do posypania po wierzchu
  • papier do pieczenia



  • Mąki, sól i proszek do pieczenia razem wymieszać. Do śmietany dodać żółtka, drożdże , cukier i wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
  • Do mąki dodać masło, zawiesinę ze śmietany i wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to na początku przemieszać łyżką, a potem zagnieść. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje.
  • Odrywać kawałki ciasta wielkości mniejszego orzecha włoskiego i formować wałeczki grubości ciut większej niż ołówek. Długość wałeczków- ciut większa nić długość standardowego widelca.
  • Formować precelki - jeden koniec przełożyć pod spód, drugi koniec też pod spód prowadząc go po wierzchu pierwszego.- p. fotografia. Precelki  posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarenkami i leciutko posolić.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec ok. 17 - 20 minut na złoty kolor.

9 komentarzy:

  1. ...witaj Danusiu :) Precelki zgrabne, śliczne, apetyczne :) :) :) To prawda kochana, czas bardzo szybko leci, jeszcze chwilę i będziemy układać świąteczne menu :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu piękne te Twoje precle. Zapisuje przepis i kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis,już go mam w swoich zbiorach i niebawem go wykorzystam :)
    Pozdrawiam cieplutko .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Małgosiu, zawsze to trochę mniej cukru do przegryzania...he, he. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Danusiu, czy ciasto wyjdzie bez mąki orkiszowej? Co ewentualnie powinnam dać w zamian? Bardzo mi się spodobała taka przekąska ,tylko składniki nie takie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Martusiu. Możesz dać całą mąkę wrocławską. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dziękuję Danusiu, muszę trochę poczytać o rodzajach mąki, bo wstyd :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam Martusiu. Ty myślisz, że ja wszystko wiedziałam jak zakładałam bloga ? ...kiedyś nie było tyle rodzajów mąk, bynajmniej nie były dostępne i w miarę docierało do mnie, że oprócz maki wrocławskiej, poznańskiej, tortowej i krupczatki są jeszcze inne rodzaje. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń