Na moim blogu są już jedne krakersiki tzw. ciasteczka przaśne- są one troszkę twardsze, ale chrupiące. Te, które upiekłam z pomidorami są bardzo kruche.
Inspirowałam się przepisem z książki pt. „Smaczne prezenty” – J. Góźdź. Zawsze mi idzie adrenalina do góry jak biorę przepis z książki i okazuje się, że nic z tego nie wyjdzie.
Dla osoby nie bardzo obeznanej z pieczeniem ciastek taki przepis w którym wystarczy, że jeden składnik nie jest proporcjonalny jest kompletnie nieprzydatny. Ponieważ piekę często, więc zmieniłam w tym przepisie to co trzeba.
W ogóle to uważam, że wszyscy autorzy którzy publikują książki z przepisami powinni wziąć za to odpowiedzialność, bo to jest nabijanie klienta w przysłowiową butelkę.
Na szczęście jakoś z tego wybrnęłam i wytrawne ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Chociaż to się zgadza z tytułem książki.
SKŁADNIKI na ok.2 blaszki z wyposażenia piekarnika:
--- 200 gram mąki pszennej
--- 100 gram masła
--- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
--- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
--- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów lub oliwek
--- 1 jajko + 1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru- do smarowania krakersów ( uzupełnienie)
1)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło . Dobrze wszystko posiekać nożem.
2)Dodać śmietanę i posiekane pomidory lub oliwki i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki- nie dłużej.
3)Ciasto rozwałkować przez woreczek foliowy ( rozcięty) na grubość ok. 5 mm . Pokroić na dowolnej wielkości kwadraty i każdy z nich przekroić po przekątnej. 4) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Krakersiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować roztrzepanym jajkiem z cukrem . Piec ok. 8-9 minut bez termoobiegu na rumiany kolor.
KRAKERSIKI CZYTELNIKÓW :
Mika z Poznania
wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziekuję!!!
UsuńWitam, czekałam na ten przepis tylko myślałam, że one będą słone a tu niespodzianka.Trudno mi sobie wyobrazic smak pomidorów z cukrem. Czy sądzi Pani, że można zastąpic cukier solą?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Witam. One są słone, pomidory lub oliwki dają tą słoność. Cukru nie ma w przepisie, jest on tylko w jajku, którym smarujemy krakersiki. On daje to , że się ładnie rumienią, ale przy posmarowaniu to nie ma wpływu na słodkość- jest tego minimalna ilość. Pani Aniu nie przeczytała Pani przepisu tylko same składniki.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedż.To prawda,że przeczytałam za szybko, ale teraz już wiem i zabieram się do działania . Jeśli mi sie udadza to się pochwalę
OdpowiedzUsuńAnia
Czasami tak się zdarza, życie jest zaganiane i czasami nam się trudno zatrzymać gdzieś na dłużej. Życzę udanego wypieku.
UsuńPozdrawiam!!!
Kobieto, Ty nas zawstydzasz swoją kulinarną aktywnością! Dorównam Ci chyba dopiero na mojej wiejskiej emeryturze...
OdpowiedzUsuńMamarzyniu ja kochanie jestem na emeryturze, dzieci 500 km poza domem, więc mam jeszcze trochę siły. Lubię bardzo jeść , no i koci mi się w głowie.
UsuńPozdrawiam i buziaczki ślę!!!
genialny pomysł
OdpowiedzUsuńAj, Agnieszko już wszystko wsiąkło jak kamfora.
UsuńPozdrawiam!!!
Obiecałam, że sie pochwalę jak udadza się wiec melduję, że są super. Jeszcze raz dziekuję za przepis
OdpowiedzUsuńAnia
Witam Paniu Aniu. Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło ok. i bardzo dziękuję za wiadomość.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru!!!
O jak ja lubię suszone pomidory! I oliwki! O rety :)
OdpowiedzUsuńKasiu, no to do dzieła.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Witaj Danusiu. Śledzę Twoje przepisy od niedawna, kilka już sprawdziłam. Wszystkie smakowały mojej rodzinie. Bardzo dokładnie opisujesz jak należy je przygotować, tym bardziej chce się je robić. Mam pytanie odnośnie tego przepisu na krakersiki, czy mogę użyć pomidorów suszonych w oliwie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam Bożenko. Ja robiłam na takich z oliwy, tylko je osuszyłam ręcznikiem papierowym. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Krakersiki wyśmienite. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję Miko za komentarz.
UsuńMiłego wieczoru.
Czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńNie piekłam z takiej, ale można użyć orkiszowej.
Usuń