sobota, 30 września 2017

ROLADY Z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWO - WIEPRZOWEGO - nadziewane jak tradycyjne zrazy wołowe



Rolady czy inaczej zrazy z mielonego mięsa. Robione identycznie jak tradycyjne zrazy z wołowiny. To zawsze coś nowego, jakieś urozmaicenie . Odpada nam wybijanie plastrów mięsa. Poza tym znacznie krócej się duszą. Sos z grzybków suszonych, a w zasadzie ze zmielonych na proszek, więc odpada nam moczenie i gotowanie ich oddzielnie. Podane z kopytkami i sałatką z buraczków smakowały wybornie. Polecam również inne zrazy...i z mielonego mięsa i z płatów mięsnych z różnymi nadzieniami. Poniżej podlinkowane fotografie z przepisami.

                                                              Z karkówki
  Zrazy wołowe tradycyjne           Z farszem z białej kiełbasy       Z farszem grzybowo cebul...

       Z mielonego mięsa              Z mielonego mięsa ze śliwką
       zawijane w boczuś                      zapiekane z porami









Składniki na ok. 14 sztuk :

  • 60 dkg mięsa wołowego - zmielić
  • 60 dkg mięsa wieprzowego - zmielić
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki wrocławskiej
  • sól i pieprz ( u mnie ziołowy )
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 11 plastrów boczku parzonego wędzonego
  • ogórki konserwowe lub kiszone
  • cebula
  • 1 łyżka oleju + 4 plasterki boczku + 1 cebula + 3 szklanki wody
  • 10 g suszonych grzybów zmielonych na proszek w blenderze
  • 1/2 łyżki sosu sojowego grzybowego lub dodatkowo więcej grzybów suszonych
  • sól i czarny pieprz



  • Wymieszać mięsa razem, dodać jajka, mąkę i dobrze wyrobić doprawiając pieprzem i solą do smaku. Uformować 14 kulek wielkości jabłka.
  • Podłużne plasterki ( 7 sztuk ) przekroić w poprzek na połowę, ogórki i cebulę pokroić na mniejsze części. Każdą kulkę rozpłaszczyć, w boczek zawinąć cebulę, ogórek , mięso posmarować musztardą - położyć boczek na środku - p. fotografia.  Zlepić wszystko razem formując podłużne zrazy.
  • Każdy zraz otoczyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do większego rondla wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz 4 plastry boczku również pokrojonego w kosteczkę. Całość przesmażyć, wlać wodę, wsypać zmielone grzybki i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Włożyć obsmażone zrazy i dusić do miękkości - ok. 40 minut. Wyjąć zrazy i zagęścić sos znanym sobie sposobem. Można dodać trochę śmietany kremówki- sos jest co prawda jaśniejszy, ale smaczniejszy.

12 komentarzy:

  1. Tradycyjnie a jednak coś nowego. Robiłam farsz z pieczarek a teraz będę mieć nowe danie. Podziwiam (poza przepisami oczywiście) stronę graficzną, zdjęcia potraw. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcialabym Pania prosic o przepis na kluski ktore widać na talerzu. Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam. Pani Danusiu a z samej wieprzowiny też będzie dobrze, czy jednak z wołowiną. Chce zrobić na weekend i kombinuje :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana Danusiu, wiedziałam, że znajdę u Ciebie pomysł na niedzielny obiad, bo będzie u mnie najbliższa rodzina. Na deser będą torciki warszawskie, które naprawdę polecam wszystkim. Warto wypróbować! w moim domu robią furorę.
    Teraz kolejny raz przyrządzam kotlety jajeczne wg Twojego przepisu.
    Jesteś moim kulinarnym guru, więc podpowiedz, proszę, jaka zupa by pasowała do tych roladek?
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za możliwość uczenia się od najlepszych.
    Urszula

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Danusiu, wspanialy przepis, robilam I rodzinka byla zachwycona. Obylo sie bez "tluczenia" miesa jak na typowe rolady. Przpis bedzie goscil u mnie czesto.
    Zagladam na ta strone regularnie I podziwiam za energie I tyle pracy wlozonej przez Ciebie Danusiu w publikowanie tych swietnych przepisow.
    Serdecznie pozdrawiam, Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. Tylko się cieszyć, że przepis się przydał, a najważniejsze że roladki smakowały. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :) zapraszam do mojej kuchni :)

      Usuń
  6. Pyszne, smakują bardzo podobnie jak zrazy a roboty z nimi dużo mniej. Nawet kopytka zrobiłam bo na zdjęciach wszystko tak apetycznie wygląda, że poleciałam zestawem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Izo. No to Ty jesteś pszczółka...z kopytkami nam smakują najbardziej. W ogóle kopytka to znakomity wynalazek...bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Zrobione. Wyszło pysznie i dodatkowy plus to to, że nie trzeba rozbijać mięsa jak do normalnych zrazów. Przepis wchodzi do naszego menu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agusiu, no bardzo się cieszę, że zrazy zasmakowały. Bardzo Ci dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Też zrobiłam. Bardzo smaczne. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mi narobiłaś smaka Beatko, u mnie dzisiaj gulasz wołowy z grzybkami suszonymi, też smaczny, ale zrazy bym zjadła. Dziękuję Ci bardzo...pozdrawiam niedzielnie :)

      Usuń