Rolady czy inaczej zrazy z mielonego mięsa. Robione identycznie jak tradycyjne zrazy z wołowiny. To zawsze coś nowego, jakieś urozmaicenie . Odpada nam wybijanie plastrów mięsa. Poza tym znacznie krócej się duszą. Sos z grzybków suszonych, a w zasadzie ze zmielonych na proszek, więc odpada nam moczenie i gotowanie ich oddzielnie. Podane z kopytkami i sałatką z buraczków smakowały wybornie. Polecam również inne zrazy...i z mielonego mięsa i z płatów mięsnych z różnymi nadzieniami. Poniżej podlinkowane fotografie z przepisami.
Z karkówkiZrazy wołowe tradycyjne Z farszem z białej kiełbasy Z farszem grzybowo cebul...
Z mielonego mięsa Z mielonego mięsa ze śliwką
zawijane w boczuś zapiekane z porami
Składniki na ok. 14 sztuk :
- 60 dkg mięsa wołowego - zmielić
- 60 dkg mięsa wieprzowego - zmielić
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki wrocławskiej
- sól i pieprz ( u mnie ziołowy )
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- 11 plastrów boczku parzonego wędzonego
- ogórki konserwowe lub kiszone
- cebula
- 1 łyżka oleju + 4 plasterki boczku + 1 cebula + 3 szklanki wody
- 10 g suszonych grzybów zmielonych na proszek w blenderze
- 1/2 łyżki sosu sojowego grzybowego lub dodatkowo więcej grzybów suszonych
- sól i czarny pieprz
- Wymieszać mięsa razem, dodać jajka, mąkę i dobrze wyrobić doprawiając pieprzem i solą do smaku. Uformować 14 kulek wielkości jabłka.
- Podłużne plasterki ( 7 sztuk ) przekroić w poprzek na połowę, ogórki i cebulę pokroić na mniejsze części. Każdą kulkę rozpłaszczyć, w boczek zawinąć cebulę, ogórek , mięso posmarować musztardą - położyć boczek na środku - p. fotografia. Zlepić wszystko razem formując podłużne zrazy.
- Każdy zraz otoczyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do większego rondla wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz 4 plastry boczku również pokrojonego w kosteczkę. Całość przesmażyć, wlać wodę, wsypać zmielone grzybki i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Włożyć obsmażone zrazy i dusić do miękkości - ok. 40 minut. Wyjąć zrazy i zagęścić sos znanym sobie sposobem. Można dodać trochę śmietany kremówki- sos jest co prawda jaśniejszy, ale smaczniejszy.
Tradycyjnie a jednak coś nowego. Robiłam farsz z pieczarek a teraz będę mieć nowe danie. Podziwiam (poza przepisami oczywiście) stronę graficzną, zdjęcia potraw. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa chcialabym Pania prosic o przepis na kluski ktore widać na talerzu. Z gory dziekuje.
OdpowiedzUsuńwitam. Pani Danusiu a z samej wieprzowiny też będzie dobrze, czy jednak z wołowiną. Chce zrobić na weekend i kombinuje :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKochana Danusiu, wiedziałam, że znajdę u Ciebie pomysł na niedzielny obiad, bo będzie u mnie najbliższa rodzina. Na deser będą torciki warszawskie, które naprawdę polecam wszystkim. Warto wypróbować! w moim domu robią furorę.
OdpowiedzUsuńTeraz kolejny raz przyrządzam kotlety jajeczne wg Twojego przepisu.
Jesteś moim kulinarnym guru, więc podpowiedz, proszę, jaka zupa by pasowała do tych roladek?
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za możliwość uczenia się od najlepszych.
Urszula
Witaj Danusiu, wspanialy przepis, robilam I rodzinka byla zachwycona. Obylo sie bez "tluczenia" miesa jak na typowe rolady. Przpis bedzie goscil u mnie czesto.
OdpowiedzUsuńZagladam na ta strone regularnie I podziwiam za energie I tyle pracy wlozonej przez Ciebie Danusiu w publikowanie tych swietnych przepisow.
Serdecznie pozdrawiam, Ewa.
Witam Ewuniu. Tylko się cieszyć, że przepis się przydał, a najważniejsze że roladki smakowały. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :) zapraszam do mojej kuchni :)
UsuńPyszne, smakują bardzo podobnie jak zrazy a roboty z nimi dużo mniej. Nawet kopytka zrobiłam bo na zdjęciach wszystko tak apetycznie wygląda, że poleciałam zestawem ;)
OdpowiedzUsuńWitam Izo. No to Ty jesteś pszczółka...z kopytkami nam smakują najbardziej. W ogóle kopytka to znakomity wynalazek...bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńZrobione. Wyszło pysznie i dodatkowy plus to to, że nie trzeba rozbijać mięsa jak do normalnych zrazów. Przepis wchodzi do naszego menu :)
OdpowiedzUsuńAgusiu, no bardzo się cieszę, że zrazy zasmakowały. Bardzo Ci dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTeż zrobiłam. Bardzo smaczne. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Ależ mi narobiłaś smaka Beatko, u mnie dzisiaj gulasz wołowy z grzybkami suszonymi, też smaczny, ale zrazy bym zjadła. Dziękuję Ci bardzo...pozdrawiam niedzielnie :)
Usuń