piątek, 7 kwietnia 2017

ZRAZY ZAWIJANE Z MIELONEGO MIĘSA Z MORELĄ NAFASZEROWANĄ ŚLIWKĄ ZAPIEKANE Z PORAMI- sauté


Bardzo, bardzo smaczne zrazy z mielonego mięsa zawinięte w plastry boczku parzonego wędzonego. Są nadziane morelą nafaszerowaną śliwką kalifornijską i zapieczone z porami. U mnie dodatkowo ze śmietaną, ale można zapiec podsmażając pory tylko na maśle klarowanym. 
Jeżeli ktoś nie lubi dodatku pora może go zastąpić podduszoną cebulką lub po prostu tylko obłożyć wiórkami masła i podpiec w piekarniku. 
Takie zrazy można podać do obiadu, mogą być ciepłym daniem na przyjęcie urodzinowe czy imieninowe jak również na inne domowe imprezy, między innymi jako dodatkowe ciepłe danie do śniadania wielkanocnego. Danie proste, ale w ten sposób wykonane staje się poniekąd daniem bardziej wykwintnym. Polecam również podobne zrazy, nie nadziewane , ale w sosie grzybowym, również bardzo smaczne- klik.


Składniki na ok. 22 sztuki :
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo- drobiowego
  • 4 średnie jaja
  • 1 kopiasta łyżka bulki tartej
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 2 modre cebule przesmażone na małej ilości oleju i ostudzić
  • 2,5 płaskiej łyżeczki soli lub wg smaku własnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz, sól, ewentualnie łyżeczkę majeranku- ja nie dodałam
  • 22 cienkich plastrów boczku parzonego wędzonego- ok. 45 dkg skórę odciąć
  • musztarda - u mnie miodowa
  • 22 morele i 22 śliwki kalifornijskie
  • olej lub masło klarowane do obsmażenia zrazów
  • 2 średnie pory , trochę z zieloną częścią
  • 200 g śmietany do zup 18%
  • wykałaczki do spinania



  • Do mielonego mięsa dodać jaja, mąkę, bułkę tartą przesmażone cebule, sól, pieprz i dobrze wyrobić masę mięsną. Jest dodatek mąki i bułki, ponieważ masa nie może być rzadka. Uformować mokrymi dłońmi 22 kulki wielkości większej mandarynki.
  • Każdą morelę przeciąć, ale nie do końca , włożyć do niej śliwkę i skleić. Każdy zraz nadziać morelą ze śliwką i uformować podłużne zrazy. Pasek boczku posmarować musztardą i zawijać zrazy spinając wykałaczką. Obsmażyć na oleju rzepakowym ze wszystkich stron.
  • Pory pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć krótko na przecedzonym oleju lub maśle klarowanym z obsmażania , dodać śmietanę i mieszając krótko zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zrazy ułożyć w dużej brytfannie, przykryć porami ze śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec z włączoną górą i dołem ok. 40 minut, bez termoobiegu.
  • Moja uwaga- zrazy odgrzewamy w piekarniku pod przykryciem wlewając odrobinę wody, dosłownie 2 - 3 łyżki.

4 komentarze:

  1. witam czy mogę podsmażyć zrazy i zamrozić a później w święta dopiero zapiec z porą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można tak zrobić, tylko wtedy takie zamrożone ułożyć w brytfannie, dodać por wg przepisu, czy wiórki masła wg uznania i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia, dopiero zapiekać. W przeciwnym razie stracą soki, a tak pozostaną one wchłonięte przez kotlety i pory. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.