Piekłam ostatnio klops z cukinią w całości nadziewaną suszonymi pomidorami. Nie wstawiłam przepisu, bo podczas krojenia ta cukinia po prostu wypada . Trzeba kroić w bardzo grube plastry, żeby to miało ręce i nogi. Wkurzyłam się i upiekłam klops ze startą cukinią i teraz jestem kontenta. Mięso jest wilgotne, zwarte i można cienko kroić. Poza tym cukinii jest dość sporo, więc i mięsa trzeba mniej. Polecam taki klops na kanapki na zimno jak również pokrojony w grube plastry podany jako danie obiadowe z sosem porowym, pieczarkowym, pomidorowym i inne. Poniżej podlinkowana fotografia innego klopsa podanego z sosem. Ten sos jest bardzo smaczny, więc możecie Państwo skorzystać z przepisu i użyć go do klopsa z cukinią. Polecam też danie jednogarnkowe ...klops pieczony razem z ziemniakami i kalafiorem...klik w fotografie.
Klops z sosem Danie jednogarnkowe
- ok. 900 g cukinii - po obraniu i usunięciu nasion ok. 500 - 550 g
- 500 g karkówki
- 500 g uda z indyka
- 1 duża cebula + 1 łyżka oleju + 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 kopiasta łyżka majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej lub ostrej
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 kopiasta łyżka mąki wrocławskiej
- 1,5 - 2 płaskich łyżeczek soli morskiej
- kaszka manna i masło do formy
- kilka plasterków boczku parzonego wędzonego
- foremka o wym. : dł. 30 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm
- Cukinię obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać jedną lekko kopiastą łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na bok. Foremkę wysmarować masłem i dobrze wysypać kaszką manną.
- Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki oprócz boczku. Cukinię odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Całość dobrze wyrobić.
- Masę przekładać do foremki dociskając łyżką. Po wyczerpaniu masy mięsno warzywnej wyrównać ją i postukać foremką o blat czy podłogę, żeby masa dobrze osiadła. Obłożyć wierzch plasterkami boczku.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę na drugiej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu. Wyjąć upieczony klops i pozostawić do ostudzenia. Jeszcze ciepły odwrócić i wyłożyć na półmisek. Zimny będzie trudniej wyjąć.
Ciekawie wyglada:)I pewnie jest pyszny.Ale dzisiaj przykuly moja uwage jajeczka,jakie piekne!!!Ja ostanio przywiozlam od kuzyna ze wsi i zoltka mialy kolor bialek,haha.Milego dnia Danusiu.
OdpowiedzUsuńMalgosia
Witaj Małgosiu. Jajka mają prawo mieć jaśniejsze żółtka, ale raczej w okresie zimowym, kiedy nie ma dostępu do paszy zielonej. Ty swojego kuzyna weź w obroty i zobacz czym karmi kury....he, he. Pozdrawiam:)
UsuńNa pewno pyszny. Od tego roku robię kotlety mielone z dodatkiem cukinii i są rewelacyjne, mięciutkie i soczyste. Dziękuję Danusiu za prosty przepis, zrobię, bo studenci głodni, a październik za pasem i z czymś z domu trzeba wyjechać;) hel
OdpowiedzUsuńWitam. O ja też lubię kotlety z cukinią i robię podobnie. Helenko, znam ten ból gotowania dla studentów, tylko moje już dawno skończyły studia, a i to kiedy przyjadą do domu to mi wymiatają zapasy. Pozdrawiam serdecznie :) Danuta :)
Usuń