Inny kształt bezy pod wypiek zwany Pavlovą . Krem i owoce można wybrać dowolne z innych przepisów na ciasta bezowe z mojego bloga. - klik.
Beza o wym. 27 x 32 cm
- 210 g gram białek
- 400 g drobnego cukru lub zmielonego w młynku do kawy
- 2 łyżeczki octu
- Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać po łyżce cukru dalej ubijając aż do wyczerpania . Masa musi być gładka i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać ocet, żeby masa się ustabilizowała.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- wyrysować ołówkiem prostokąt o wym. 27 x 32 cm. Posmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ubitą piane formując wysoki brzeg- p. fotografia, w środku robiąc wgłębienie. Łopatką nagarnęłam i potem wyrównałam widelcem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Bezę suszyć ok. 2,5 godziny. Piekarnik uchylić i pozostawić do przestudzenia.
Pieknie wygląda!!Danusiu,jedna lyzka octu!!!!!Duzo!Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, to 2 łyżeczki inaczej- możesz dać 1 łyżeczkę, też powinna się ustabilizować - pozdrawiam Ewuniu :)
UsuńDzieki za wyjaśnienie.Ewa
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy Ewuniu :)
UsuńAle bajer!!!
OdpowiedzUsuńP.S. Czy Rodzina wymurowała już cokół pod Twój pomnik?!
He, he, ja jeszcze się nie wybieram nigdzie.... :)
UsuńPiękny blog! Ale ja bym chciała obejrzeć filmik, żeby to cudo odmałpować:)))))))))) Jestem tu pierwszy raz, ale już się czuję jak u siebie;)) Pozdrawiam serdecznie. Asia
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie . Przykro mi , ale filmiku nie ma . Blog zajmuje sporo czasu i nie mam już kiedy kręcić filmów . Nie jestem już najmłodsza , za to jestem wolniejsza - he, he . Zapraszam mimo wszystko do mojej kuchni . Dziękuję bardzo Asiu i życzę miłej niedzieli -pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie czy można suszyć beże w piekarniku z termoobiegiem, bo tylko taki posiadam.
OdpowiedzUsuńDlaczego
OdpowiedzUsuńWitam Basiu. Przepraszam, ale ja nie mogłam wczoraj odpowiedzieć, ponieważ byłam cały dzień w podróży i dopiero późnym wieczorem przyjechałam. Nie wchodziłam do sieci...byłam bardzo zmęczona. Basiu teraz to już woda po kisielu, ale na przyszłość, można suszyć z termoobiegiem, tylko zmniejszyć temperaturę o 20 stopni C. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWitaj! Mam pytanie czy do bezy nie dajesz mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń