piątek, 4 września 2015

PAŁKI DROBIOWE W MARYNACIE MIODOWO- CYTRYNOWEJ



W sieci jest pełno przepisów na takie udka czy pałki. Zawsze jest to jakąś inspiracją , żeby móc skorzystać, kiedy wena nas na chwilę opuszcza. Ja skorzystałam z przepisu Anusi z bloga „Kuchnia domowa Ani” , nazywanej przeze mnie pszczółką.  Zrobiłam 5 udek  , co przy moim łakomstwie wystarczyło na jeden obiad. 


  • ok.90 dkg udek drobiowych

Na marynatę :
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 lekko kopiasta łyżka majonezu
  • sok z małej cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone lub drobno posiekane
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu


  • Wymieszać wszystkie składniki marynaty i otoczyć dobrze w niej udka drobiowe. Przełożyć do pojemnika , przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Na drugi dzień przełożyć udka z całą marynatą do brytfanny i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 50 minut. Po tym czasie odkryć i dopiec ok. 10 minut , żeby się zrumieniły.
  • Moja uwaga- czas pieczenia może się zmniejszyć . Miałam udka wiejskie i piekły się ciut dłużej. Skórkę z udek oczywiście można zdjąć, ale ja wolę piec ze skórką.

10 komentarzy:

  1. Danusiu, cieszę się, że pałki smakowały. Czekam na zdjęcie do galerii :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już Anusiu posłałam - bardzo Ci dziękuję :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Różo- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Przepisów na marynaty do kurczaka nigdy dość - za każdym razem można mieć dzięki temu "inny" obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu się z Tobą zgadzam. Pozdrawiam serdecznie effo :)

      Usuń
  4. Boże, na ile to człowiek sposobów może kurczaka zrobić! CaUski, Danusiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak. Też czasami taka myśl mi przychodzi do głowy. Zęby one jeszcze tylko miały mniej chemii.
      Pozdrawiam Marzyniu :)

      Usuń
  5. Lubię takie przepisy co się prawie "same robią" - marynata na mięsko do lodówki i na drugi dzień pieczenie... soczysty, aromatyczny kurczak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam czas Emilko, ale dla osób pracujących i mających dzieci takie przepisy mogą się przydać. Bardzo Ci dziękuję :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...