czwartek, 13 listopada 2014

PLACEK Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI


Szybki placek z dużymi kawałkami jabłek i brzoskwiń pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli nie mamy brzoskwiń ciasto można upiec z samymi jabłkami- jest równie dobre. 
To bardzo smaczne ciasto z mocnym smakiem dużych kawałków owoców.
 Można je dodatkowo troszkę polukrować, co z resztą zrobiłam. Ilość składników na ciasto zmniejszyłam o połowę korzystając z przepisu na Szarlotkę zimową z mojego bloga. Placek nie  zdążył dobrze ostygnąć i już go nie było.



SKŁADNIKI:


- ¼ kg mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 3- 4 jabłka- najlepiej szarej renety
- 4 połówki brzoskwiń z puszki

KRUSZONKA
:- zagnieść i rozdrobnić palcami

- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 100 g masła



1) Zagnieść ze wszystkich składników kruche ciasto i wylepić nim tortownicę, nakłuć widelcem. Nie schładzać tylko od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i podpiec na lekko rumiano ( ok. 10- 14  minut).

2) Wcześniej przygotować sobie owoce. Brzoskwinie osączyć i każdą połówkę przekroić na połowę i każdą część  ponacinać 2- 3 razy- nie przecinać do końca. Obrane jabłka przekroić na połowę lub na cztery części jeżeli są duże. Każdą część ponacinać wzdłuż nie przecinając do końca.

3) Owoce ułożyć na podpieczonym cieście ( p. foto.) i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 st. C) i piec na pierwszej półce od dołu ( góra i dół włączone) na rumiany kolor – ok. 35 minut. Po upieczeniu można rozrobić ½ szklanki cukru pudru z odrobiną wrzątku i polać ozdobnie ciasto. 

PLACEK CZYTELNIKÓW :


20 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu!
    Ciasto wygląda pysznie! W weekend też piekłam kruche ciasto (szarlotkę) pierwszy raz od narodzin synka.
    Zaglądam na blogi jak mam tylko czas, czyli kiedy synek spi, a córka jest w przedszkolu. Uścisnęłam synkowi łapki od Ciebie :) Bardzo się ucieszył! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Właśnie widziałam, zaglądałam do Twojej szarlotki. Z dwójką dzieci jest zachodu, ale masz córeczkę w przedszkolu, więc zawsze tego czasu ciut więcej. Blogiem się nie martw, czytelnicy i tak do Ciebie przyjdą, bo Ty masz tyle ciekawych praktycznych przepisów, że nie można do Ciebie nie zajrzeć. Ściskam Twojego synka za łapki, a raczej ściskam swoje zęby, żeby mu krzywdy nie zrobić.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Danusiu ciasto wygląda przepięknie, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, polecam i cieszę się, że troszkę wracasz do siebie.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  3. Witaj Danusiu super przepis upiekę go na swoje imieniny,a tak na marginesie kotleciki z makreli zrobiłam i są bardzo smaczne jeszcze raz dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, nie wiem kiedy jest Katarzyny na jesień, wiem kiedy jest na wiosnę, ale to nie ma znaczenia. Składam Ci serdecznie życzenia i życzę smacznego ciasta. A za kotlety bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. pyszne ciasto dziekuje za przepis,jest fantastycznie smakowite i piekne a jak pachnie ,zrobilam i juz nie ma ,pozdrawiam Cecylia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cecylio. Skąd ja to znam. U mnie jak na ulicy Wyrwańskiej ja mawiała moja Babcia. Każde upieczone ciasto musiałoby być schowane, żeby przetrwało dłużej. Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Witaj Danusiu ja moje imieniny obchodzę 25 listopada.Dziękuję za życzenia.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Danusiu zadam trochę śmieszne ci pytanie 1/4 kg.mąki to jest 25 dag.mąki?pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Danusiu wczoraj upiekłam twoją szarlotkę mamie na imieniny jest bardzo smaczna wszystkim bardzo smakowała dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. To taka łatwa szarlotka, ale ja ją bardzo lubię przez to, że ma duże kawałki owoców. Bardzo Ci Kasiu dziękuję- pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  8. Właśnie zostało mi kilka brzoskwiń z puszki,jabłka są więc na pewno wypróbuję to pysznie wyglądające ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak łatam czasami Basiu . Nie zawsze mi się chce biec do sklepu, a czasy kiedy mogłam wysłać dzieci już dawno minęły.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Nam bardzo smakował !!! Placek przepyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Wszyscy się nim zajadaliśmy. Nasze klimaty. Brzoskwinie,jabłka, kruszonka, lukier mmmmmmm niebo w gębie. Dziękuje Danusiu za przepis- zdjęcia wysłałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ja to ciasto Moniu bardzo lubię. Nawet czasami jak nie mam brzoskwiń to robię z samymi jabłkami, robiłam też z gruszkami, tylko polałam czekoladą...też było smacznie. Bardzo Ci dziękuję, zaraz powstawiam zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń