- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 g masła
- 150 g serka mielonego półtłustego
- cukier z prawdziwą wanilią
- jabłka- szara reneta - ok. 8 sztuk średniej wielkości ( dokładnie 7,5 jabłka )
- śliwki kalifornijskie ok. 120 g
- na lukier- kopiasta szklanka cukru pudru + 2 łyżki kwaśnej śmietany + ewentualnie odrobina przegotowanej wody + 1 łyżeczka cynamonu
- blaszka o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy , dodać posiekane masło, rozdrobniony twarożek, jajko i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na połowę. Blaszkę wylepić połową ciasta i wstawić do lodówki lub wynieść w chłodniejsze miejsce. Drugą część włożyć do lodówki.
- W międzyczasie obrać jabłka, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Wyjąć blaszkę z lodówki i układać połówki jabłek w małych odległościach od siebie wkładając po jednej śliwce w miejsce wykrojonych gniazd nasiennych.
- Schłodzoną drugą część ciasta rozwałkować ciut więcej niż wielkość dna blaszki. Przenieść ciasto pomagając sobie wałkiem. Przykryć jabłka i docisnąć po bokach i w miarę możliwości w przerwach między jabłkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec ok. 35- 40 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu gorące polać lukrem wcześniej ukręconym pałką lub blenderem.
SZARLOTKA CZYTELNIKÓW :
Ślinka leci, mniam mniam mniam, zrobię. Iwona Banaszewska
OdpowiedzUsuńMatulu jakie to było dobre. Zjedliśmy w 10 godzin- he, he.
UsuńPozdrawiam Iwonko :)
Po raz kolejny chcę podziękować Pani za to że oddala tyle czasu na to żeby my, czytelnicy, mogli po prostu patrząc na zdjęcia, wyrobić dla rodziny wspaniale danie z pewnością że uda się!!! Pozdrawiam serdecznie i spróbujemy to ugotować :)
OdpowiedzUsuńIrenko Kochana. Bardzo Ci dziękuję, tyle było miłych komentarzy, że zaraz mi się lepiej zrobiło na duszy. To ciasto jest łatwe, a przy twoich umiejętnościach nie będzie problemu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam Danusiu, ciasto wygląda bardzo smakowicie. Zainteresował mnie ten lukier. Ja ostatnio pieklam szarlotkę z własnymi słoikowymi jabłkami tylko 20 mim przed końcem pieczenia polałam je polewą śmietanową tzn. ubite dwa jajka +10dag cukru i szkl.kwaśnej śmietany. Tylko to jest pyszne na ciasto kruche a ja miałam takie ucierane. Zjedliśmy, ale Twoje wygląda na lepsze:)😊 jak upiekę to podeślę fotkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry Reniu. Takiej polewy nie robiłam, ale już sobie zapisałam- bardzo Ci dziękuję za pomysł.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Też robiłam, potwierdzam znika bardzo szybko. :) Najlepsza z kulką lodów
OdpowiedzUsuńNo, tak Ewuniu, to taki często spotykany sposób na podawanie szarlotki :)
UsuńTeż robię taki jabłecznik jest pyszny , tylko za daję serek Danio do ciasta .
OdpowiedzUsuńIwona
Można i z Danio, ale ja jednak wolę z serkiem mielonym, jakoś wydaje mi się ciasto smaczniejsze. Może się mylę- to rzecz smaku. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Danusiu do tej polewy z kwaśną śmietana dodaje się jeszcze cynamonu ok. 2 łyżeczek lub wg siebie
OdpowiedzUsuńJa gapa zapomniałam dziś jak się obudziłam to mi się przypomniało o tym cynamonie😊 hahaha
Witam Reniu. Nic się nie stało, pewnie bym się domyśliła. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)
Upiekę na pewno! Podziwiam Cię, Danusiu, za kulinarne umiejętności. Rzadko się zdarza takie mistrzostwo i w cukiernictwie, i w daniach mięsnych. Jesteś wszechstronna. Po prostu bogini sztuki kulinarnej.
OdpowiedzUsuńSerdeczności, Kochana - Urszula.
Witam Urszulko. Oj, zaczerwieniłam się jak dziewica- he, he. Po prostu lubię urzędować w kuchni, gorzej u mnie ze sprzątaniem- nie cierpię, ale mus jest- he, he. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dzisiaj zrobilam takie samo ciasto ,ale z innego bloga .Jest super,moj maz juz pol blachy ciasta wciagnal.
OdpowiedzUsuńNo , to bardzo mi miło , że wstawiłaś u mnie komentarz - dziękuję :)
Usuń