Mleczna kanapka- taka nazwa tego ciasta krąży w sieci. Nie podoba mi się ta nazwa, ale nie zmieniłam, żeby czytelnikom ułatwić szukanie, bo to znane ciasto.
Mnie nie smakuje masa z samym mlekiem w proszku, po prostu taki krem jest dla mnie zbyt gęsty i zbyt intensywny w smaku. Wg mojego przepisu jest tylko 1 szklanka mleka w proszku, a reszta to kleik ryżowy.
Krem nie jest przez to całkiem gładki, ale ponieważ nie używam go do dekoracji, więc w niczym to nie przeszkadza. W klasycznym przepisie nie ma owoców, ale ich dodatek łagodzi słodycz ciasta i jak dla mnie jest znacznie smaczniejsze, chociaż można z nich zrezygnować.
Mamy teraz truskawki, ale mogą być maliny, w zimie brzoskwinie z puszki czy wiśnie z syropu- też jest smacznie.
Biszkopt na blaszkę o wym.37x25 cm i podobne :
- 5 średnich jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej ( szklanka o poj. 250 ml)
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Blaszkę - samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem i przesiać przez sito.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier dalej ubijając. Dodawać po 1 żółtku miksując masę jajeczną. Pod koniec dodać ocet i olej - miksować krótko na najniższych obrotach. Wsypywać stopniowo mąkę delikatnie mieszając po obrzeżach misy przy pomocy rózgi lub krótko miksować na najniższych obrotach.
- Ciasto wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć i pozostawić na blaszce do ostygnięcia. Zimny przekroić na połowę, pozostawiając troszkę grubszy spód.
Krem :
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru lub 1/3 , jeżeli wolimy mniej słodkie
- 1 szklanka mleka w proszku - zwykłego
- 1 szklanka kleiku ryżowego dla niemowląt
- 1 mleko słodzone w tubie o poj. 150 g
- 250 g masła lub margaryny ( jak kto woli- ze względów zdrowotnych polecam masło )
- Mleko zagotować z cukrem i przestudzić do ciepłego. Wymieszać z kleikiem ryżowym i pozostawić do ostudzenia.
- Masło zmiksować i stopniowo dodawać masę z kleikiem ryżowym na zmianę z mlekiem w proszku i z mlekiem skondensowanym słodzonym- do wyczerpania składników.
- Z kremu odłożyć dwie łyżki, a resztę rozprowadzić równomiernie na spodzie. Przykryć drugą częścią biszkoptu i docisnąć.
- Pozostałe dwie łyżki kremu użyć do rozsmarowania wierzchu i boków ciasta- cieniutko.
Polewa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- ok. 25- 30 kg truskawek + 50 g czekolady białej + 1 łyżka wody + 2 łyżeczki cukru pudru- lekko kopiaste
- Stopić masło do mocno ciepłego, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę razem z szypułkami. Trochę przestudzoną polewę rozprowadzić szerokim nożem na cieście i ułożyć połówki truskawek na jeszcze luźną polewę.
- Białą czekoladę połamać, wlać 1 łyżkę przegotowanej zimnej wody i postawić na chwilę na palnik. Lekko podgrzać, zdjąć z palnika, dodać cukier puder i wymieszać energicznie na gładką masę. Udekorować wierzch połówek truskawek. Ciasto wynieść na 2 -3 godziny w chłodne miejsce.
- Moja uwaga- jeżeli ktoś chce, może zrezygnować z 1 szklanki kleiku na rzecz mleka w proszku- czyli łącznie 2 szklanki.
Danusiu zamiast kleiku co mogę dać? więcej mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńWitam . Tak , można dać 2 szklanki mleka w proszku -powodzenia :)
UsuńOch jak to wyglada az slinka leci.Pozdrawiam serdecznie i milego dnia Alicja
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Alu i również pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDanusiu, a blaszka o jakich wymiarach bo chyba nie jest dopisane, a wizualnie wygląda że ta największa. Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam Beatko. No widzisz skleroza nie boli.Miałam dopisać i zapomniałam. Bardzo Ci dziękuję- już uzupełniam. Pozdrawiam cieplutko :)
Usuńnigdy nie robiłam mlecznej kanapki, choć moje dziecię za tymi kupnymi wprost przepada. Ale nam nie przeszkadza smak mleka w proszku :)
OdpowiedzUsuńMnie Ewuniu też nie przeszkadza, ale nie lubię kiedy smaki dominują zbyt mocno- pozdrawiam :)
UsuńAle pięknie wygląda :) zjemy zjemy jak zrobię :)
OdpowiedzUsuńHe, he to na pewno, jak zrobisz- pozdrawiam Ewuniu :)
UsuńWłaśnie moje ciasto już chłodzi się w lodówce.Jutro będziemy się delektować.Bardzo dziękuje za przepis i gorąco pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa czy Wam smakowało- dziękuję Izo- pozdrawiam :)
UsuńCo za wspaniałe ciasto, już bym je zjadła. I chyba będę musiała je zrobić, pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam JaGuś. To ciasto jest pyszne, ale troszkę kaloryczne. Na szczęście ja nie muszę specjalnie uważać na wagę, a raczej na cholesterol. No, jestem łakomczuch. Dziękuję Ci bardzo- pozdrawiam serdecznie :)
Usuń