piątek, 15 marca 2013

MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONĄ RYBĄ



Potrawy z makaronu są bajecznie łatwe w przyrządzaniu. Można zrobić bardzo smaczną potrawę z makaronem w roli głównej. Dzisiaj zrobiłam zapiekany z wędzoną rybą. Do tego surówka i obiad gotowy w pół godziny nie licząc czasu zapiekania.

   SKŁADNIKI na 4 osoby:

       ---20 dkg makaronu świderki
       ---5 dkg masła
       ---250 ml mleka
       ---250 ml śmietany
       ---3 płaskie łyżki mąki
       ---5 dkg startego ementalera
       ---20 dkg wędzonej ryby (miałam akurat łososia wędzonego , ale lepsza jest makrela)
       ---2 jabłka
       ---sól i pieprz
       ---1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
       ---1 kopiasta łyżka natki pietruszki
       ---sok z 1/2 cytryny



Makaron ugotować al dente w 2 litrach osolonej wody. Odcedzić i pozostawić do odcieknięcia. Na patelni roztopić 5 dkg masła i mieszając wsypać 3 płaskie łyżki mąki - rozmieszać krótko i wlać mleko i śmietanę. Całość zagotować do zagęszczenia.  
Zdjąć z ognia i dodać starty ser i mieszać do rozpuszczenia. Dodać pietruszkę i koperek i doprawić pieprzem i solą. Rybę pokroić na kawałki a jabłka pokroić na cienkie plasterki. 
Makaron , sos , rybę i jabłka wymieszać i jeszcze raz doprawić dodając też sok z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć wymieszany makaron. Na makaron położyć cienkie wiórki masła i piec w 180 stopniach C około 30 minut na drugiej półce od dołu.
 Podawać z ostrzejszą surówką np.z kiszonej kapusty.


Inspirowałam się przepisem z książki "Makaron zwykły i niezwykły".

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawa propozycja chyba zrobię sobie coś takiego na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam na kolacje i wyszła pyszna.Dziękuję za przepis i namawiam do wypróbowania w swoich kuchniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Bardzo się cieszę,że moja potrawa smakowała-dziękuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń