środa, 18 grudnia 2013

SOS POROWY DO KROKIETÓW, NALEŚNIKÓW, RYB itp.



Prosty, szybki sos z udziałem porów i serków topionych. Nadaje się do krokietów , naleśników z wytrawnym nadzieniem, ryb gotowanych i smażone też się nie obrażą, jak również do potraw z mięsa mielonego. 
Można do niego dodać szynkę gotowaną pokrojoną w paseczki .



SKŁADNIKI:

--- 2 pory 0k. 30 dkg już przyciętych
--- 200 gram serka topionego śmietankowego
--- 2 szklanki wody ( szklanka 250 ml)
--- sól i pieprz
--- gałka muszkatałowa
--- olej lub masło klarowane




1)Pory oczyścić i pokroić w ćwierć plasterki.

2)Na głębszej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć krótko pokrojone pory. Wlać jedną szklankę wody i pogotować ok. 10 minut.

3)Dodać rozdrobniony serek i mieszać do rozpuszczenia, wlać drugą szklankę wody i chwilę pogotować do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.


SOS CZYTELNIKÓW :

Ryfka

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sosu porowego. A przecież lubię pory... czas nadrobić zaległości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest bardzo prosty mamarzyniu, ale jak lubisz pory to będzie Ci smakował.
      Pozdrawiam świątecznie!

      Usuń
  2. Witam pani Danusiu:) dziekuję za przepis na sos, na pewno wykorzystam go do krokietów tak jak wcześniej wspomniałam. Jestem pełna podziwu, że w okresie tak "gorącym" jak okres przedświateczny znajduje Pani jeszcze czas na przygotowywanie przepisów i ich publikowanie. Śledzę kilka różnych blogów kulinarnych, ale na żadnym nie ma tak dokładnych przepisów ze wskazówkami oraz radami a także tak wielu zdjęć. pozdrawiam serdecznie Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elu, na razie jeszcze jakoś to ogarniam, ale im bliżej świąt tym czasu jest mniej. Wiem, że czytelnicy o coś jeszcze pytaja i nie mogę ich tak zostawić. Nie będzie mnie na pewno na blogu od wigilii do końca świąt. Muszę trochę odpocząć od internetu i pobyć z rodzinką. Bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Witam. Bardzo smaczny i prosty sos. Użyłam do naleśników z farszem z kaszy gryczanej i suszonych grzybów. Zwykle polewałam te naleśniki sosem grzybowym, ale porowy komponował się równie dobrze i przy okazji dodawał nowy smak. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ryfko. Czasami właśnie ta prostota jest najlepsza. Sos grzybowy u mnie ma duże powodzenie, ale czasami potrzebna jest odmiana.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

      Usuń