Ta potrawę trzeba zrobić kilka dni wcześniej, żeby przeszła wszystkimi swoimi smakami. Ponieważ jest przysmażana cebula i przysmażone jabłka nie ma obawy, że śledzie nie będą dobre. Powinny nawet postać troszkę w lodówce, są wtedy smaczniejsze.
SKŁADNIKI:
--- 60- 65 dkg śledzi matiasów
--- 3 jabłka- najlepiej słodkie
--- 2 większe cebule
--- 2- 3 liście laurowe
--- 4- 5 ziarenek ziela angielskiego
--- 1 łyżeczka miodu
--- szczypta pieprzu czarnego
--- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
--- 1 i ¼ szklanki oleju (szklanka 250 ml)
--- sok z połowy cytryny
1)Śledzie wymoczyć w mleku lub pół na pół z wodą. Osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
2)Jabłka zetrzeć na tarce o większych oczkach i przesmażyć krótko z miodem, skrapiając sokiem z cytryny. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
3)Cebule pokroić w półplasterki i przesmażyć do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.
4)Przesmażone jabłka i cebulę razem połączyć ,dodać pieprz ziołowy i czarny, wymieszać delikatnie z pokrojonymi śledziami.
5)Układać w pojemniku przelewając olejem. Wstawić pod przykryciem do lodówki.
Dzień dobry Pani Danusiu ;) zeby śledzie były dobre na Święta to kiedy je najlepiej zrobić? Pozdrawiam cieplutko Malgosia
OdpowiedzUsuńTe z tego przepisu zrobiłam dzisiaj i wstawiłam pod przykryciem do lodówki.
UsuńPozdrawiam Pani Małgosiu!
Danusiu, robiłam z jabłkiem śledzie, ale nigdy ich nie podsmażałam, to musi być pyszne, bo przecież robi się i ja też robię ,śledzie z podsmażaną cebulą z dodatkiem rodzynek i przecieru pomidorowego.Super pomysł, jutro zrobię, dziękuję.
OdpowiedzUsuńU mnie jest przepis na blogu na śledzie z rodzynkami, tam też jest podsmażana cebulka, tylko ja Bożenko nie daję przecieru pomidorowego. W zamian daję pomidory z puszki bez skórki. Ja co podejdę do lodówki to skubnę i chyba jeszcze jedne jakieś zrobię, bo mam małe obawy, że nie tylko ja skubię.
UsuńBomba! Oszywiście miast soku z cytryny dowale se octu. Winnego, winnego...
OdpowiedzUsuńMarzyniu ocet winny też może być, chodzi o to żeby jabłka nie zszarzały - powodzenia.
UsuńDanusiu, cudowne przepisy, doskonała inspiracja na obiadki i nie tylko.
OdpowiedzUsuńŚlinka leci od samego patrzenia
Krysia gryniewicz
Witam Krysiu. Mnie też czasami ślinka leci jak wchodzę na bloga, szczególnie jak brakuje sił, żeby coś ugotowac smacznego. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Witaj Danusiu.Dawno nie wchodziłam na twoje pyszne gotowanie,ale dzisiaj zrobiłam śledzie trzy rodzaje z twoich przepisów,wyszły pysznie ale jak podsmażałam jabłka w trzecim przepisie to trochę zrobiły się
OdpowiedzUsuńciapowate i jestem ciekawa czy w efekcie końcowym będą tak smaczne jak twoje. Pozdrawiam Gosia
Witam Gosiu. Być może trafiłaś na taki gatunek jabłek, ale to nie ma znaczenia dla smaku śledzi. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Własnie chcę spróbowac twojego przepisu,dziękuję!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że śledzie zasmakowały...pozdrawiam wieczornie:)
Usuń