czwartek, 18 maja 2017

OMLET ZE SZPARAGAMI


Szybkie i bardzo pożywne danie. U mnie omlet ze szparagami i dodatkiem wędliny zamiast obiadu , podany z sałatką caprese i grzankami. Wędlina nie jest konieczna.  Do masy jajecznej można dodać swoje ulubione zioła, jak również inne warzywa np. brokuły, pieczarki, szpinak itp. Spokojnie tym daniem można się nasycić nie tylko na kolację, czy śniadanie, ale właśnie na obiad.



  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • odrobina soli i pieprzu
  • 3 plasterki szynki gotowanej + 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 kopiasta łyżka sera owczego twardego lub grana padano- startego
  • kilka lub pęczek szparagów zielonych + sól + 1 łyżeczka cukru


  • Odłamać końcówki szparagów, jeżeli są niskie to związać luźno sznurkiem bawełnianym. Zalać szparagi wrzątkiem do wysokości łebków. Wodę posolić  do smaku , dodać cukier i gotować na stojąco ok,. 5 - 6 minut.
  • Plasterki szynki pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju na patelni- może być naleśnikarka. Rozmącić dobrze jajka z mlekiem i wylać na podsmażoną wędlinę. Przykryć patelnię i smażyć na mniej niż średnim ogniu do lekkiego ścięcia wierzchu omletu.
  • Omlet zsunąć na talerz, na połowę ułożyć ugotowane szparagi, i złożyć. Posypać startym serem.
OMLET CZYTELNIKÓW :


14 komentarzy:

  1. Podpatrzylam, zrobiłam i było przepyszne:-) dziękuję za cudowny przepis na piątkowy obiadek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo dziękuję za komentarz. To bardzo miłe, jak ktoś o mnie nie zapomina i napisze, że coś wyszło i smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. To ja, Ania Pruchnik, haha ...to obiadek na dzisiaj będę miała. Właśnie zerwałam trochę szpapgów z mojego ogródka i mam świeże jajka...będzie obiad jak ta LALA!!! Dziękuje!!! sama bym nie wpadła na taką kombinacje!! ...już mi ślinka leci!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami jak nie ma Męża, to nie chce mi się stać długo w kuchni, a jeść się chce. Kombinuję wtedy takie trochę szybsze dania. Masz szczęście, że masz swoje szparagi , ja niestety kupuję, ale w sezonie jem ich dużo, bo cały rok na nie czekam. Pozdrawiam Aniu i dziękuję :)

      Usuń
  3. A teraz sniadanko dla lasucha.Twoj omlecik na slodko z wisniami i kokosem.Z trzech jaj i ciagle mi malo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, Ty wiesz, że ja dzisiaj sobie też robiłam na słodko z mascarpone i truskawkami. Ja uwielbiam...chyba to jakaś telepatia. Dziękuję Ewuniu, ale zdjęcia Twoich potraw wstawię jutro, bo dzisiaj już póżno. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ach, żeby mi tak kto podał takie śniadanko... nawet nie musi być do łóżka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he, he...dla mnie może być obok łóżka...pozdrawiam Marzyniu :)

      Usuń
  5. Omlecik zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ nam to smakowało! Pycha. Bardzo dziękuję, Danusiu, za przepis. Powtórki pewne, bo wszyscy bardzo lubimy i szparagi, i omlety, i grana padano. Pozdrawiam cieplutko:)
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Oj, my to też lubimy. Muszę Beatko jeszcze wstawić jeden przepis na omlet ziemniaczany z różnymi dodatkami warzywnymi , ale jeszcze nie wiem kiedy go zrobię, może w przyszłym tygodniu...bardzo Ci dziękuję 🙂 Pozdrawiam ciepło 😘

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...