Przepis na tą potrawę wyczytałam w Przyślij Przepis. Receptura dotyczy żeberek, ale ja robię też w ten sam sposób udka drobiowe górne. Potrawa została przywieziona ze Stanów Zjednoczonych więc można przypuszczać, że przepis jest adekwatny do nazwy. Weszły do mojego menu rok temu i od tamtego czasu robiłam już je kilka razy. Robiłam żeberka, też są pyszne z tą różnicą , że się je dłużej piecze. Zamieniłam też sos barbecue na ajvar o smaku łagodnym. Żeberka i udka są wilgotne, mięciutkie, a jednocześnie przypieczone, no i przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam.
SKŁADNIKI:
---1 kg żeberek w pierwszej klasie lub 1 kg udek drobiowych (wychodzi 5 sztuk)
---1 szklanka coca-coli
---1 szklanka ajvaru o smaku łagodnym lub wg uznania pikantnym, lub sos barbecue
---1 szklanka ketchupu
Żeberka lub udka umyć i obsuszyć. Żeberka pokroić na niewielkie kawałki, natomiast udka w całości. Ułożyć w głębszym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Coca - colę, ajvar i ketchup wymieszać na jednolitą masę. Nie doprawiamy żadnymi przyprawami i nie dodajemy żadnego tłuszczu. Żeberka lub udka zalewamy sosem. Do pieczenia naczynia nie przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wkładamy żeberka i pieczemy ok.1,5 godziny , natomiast udka 1 godzinę i 15 minut.W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę i wyłączamy termoobieg. Ja po upieczeniu przekładam na głębszą patelnię i jak trzeba podgrzewam.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wkładamy żeberka i pieczemy ok.1,5 godziny , natomiast udka 1 godzinę i 15 minut.W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę i wyłączamy termoobieg. Ja po upieczeniu przekładam na głębszą patelnię i jak trzeba podgrzewam.
Wyglądają pysznie, mam podobny przepis i widzę, że muszę go w końcu wykorzystać!
OdpowiedzUsuńTo szybka potrawa i naprawdę smaczna-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńtylko jedno pytanko: co to jest ajvar? :)
OdpowiedzUsuńbo wyglada ciekawie, chyba sie skusze :)
Ajvar to są warzywa duszone robione z różnymi przyprawami w słoiku.Polecam ajvar firmy Podravka.Trzeba patrzeć na półki z sosami,albo zwyczajnie zapytać-pozdrawiam:)
Usuńa, gapa ze mnie, jeszcze jedno pytanie ;) naczynie w ktorym sie zapieka powinno byc przykryte? i jaki jest kurczak po upieczeniu, mieciurki czy skorka jest skarmelizowana? (cukier w coli)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! :)
Naczynie ma być odkryte,dopisałam w przepisie.Kurczak jest miękki,ale jeżeli ma być taki całkiem mięciutki to proszę wydłużyć czas pieczenia o 15-20 minut.Tylko trzeba wtedy uważać żeby się nie rozlatywał.Skórka jest przypieczona,ale nie jest sztywna-dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńNiestety ja nie w Polsce, więc ajvar odpada :( ale mam nadzieję że jak zastąpię puszką ratatouille to wyjdzie dobrze, z opisu to coś w miarę podobnego chyba... Uparłam się że zrobię to na obiad, nawet dziś kupiłam puszkę coli bo u nas się pije tylko light ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź, to niesamowicie miłe że znajduje Pani czas na odpowiedzi dla żółtodziobów kulinarnych :)
Witam.Z czasem to jest różnie,ale nie mogę nie odpowiadać,bo to tak, jakby artysta nie podziękował swojej publiczności-dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
UsuńOd kilku dni ,te udka za mną chodzą,wyglądają super,chyba nie pozostaje nic innego jak zdobyc Ajvar i upiec...Bardzo się cieszę,ze powstał ten blog,jest to moje ulubione miejsce w sieci:)odkąd tu zagościłam.I bardzo miłe jest to,ze Pani dba o swoją "publiczność" i zawsze odpisuje.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam Panią serdecznie.Zbliża się weekend i nam też należy się trochę odpoczynku,a te udka nie są czasochłonne i bardzo smaczne.Miło mi,że lubi Pani tu zaglądać .Odpisuję na wszystkie komentarze tylko może nie zawsze od razu,bo musiałabym cały czas siedzieć przy komputerze.Nie mogłabym inaczej postąpić bo to jest miłe,że ludzie znajdują chwilę ,żeby coś napisać na moim blogu-cenię ich czas i byłoby niegrzecznością nie odpisać-dziękuję i pozdrawiam wesoło:)
UsuńPani Danusiu chcę jutro zrobić te udka na obiad. Zastanawiam się tylko czy dodanie coca-coli nie spowoduje, że potrwa będzie miała słodki smak ?
OdpowiedzUsuńJa lubię takie smaki, ale rodzina już niekoniecznie.
Witam.Potrawa nie ma słodkiego smaku,trudno jest mi opisać jak to smakuje,ale wg mnie może Pani spokojnie je zrobić.Jeżeli Państwo lubicie ostrzejsze potrawy to proponuję dać ostrzejszy ketchup-pozdrawiam majowo:)
UsuńWitam. Mam pytanie czy te udka powinny trochę postać w tej mieszance czy od razu się je piecze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Od razu się piecze-pozdrawiam i dziekuję:)
UsuńSuper, przepis idealny dla osób takich jak ja, co mają problem z doprawieniem mięska. Żeberka były pyszne, bardzo apetyczny zapach podczas pieczenia :) i co najważniejsze bardzo szybko się robi.
OdpowiedzUsuńWitam Gosiu. Ja staram się w moich przepisach dość dokładnie opisywać co i jak doprawiać. Gosiu z czasem wszystko przyjdzie, czego jestem pewna. Bardzo Ci dziękuje.
UsuńPozdrawiam wieczornie i upalnie.
Przepis fantastyczny tez znam go od dawna tylko ja go miałam w pierwotnej wersji na karkówke i z sosem cygańskim a najbardziej w nim jest fajne to ze sie pomimo upałów nie psuje się Mozna smiało go zabrać na wyjazdowa imprezke Polecam
OdpowiedzUsuńTeż lubię ten przepis, bo nie ma z tą potrawą roboty. W tym upale sprawdza się doskonale, bo nie trzeba stać w kuchni. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie.
UsuńSzanowna Pani,nie mogę dostać ajvaru w moim miasteczku np. w Polo Markecie...gdzie kupić lub czym zastąpić? Początkująca.
OdpowiedzUsuńWitam. Nie potrafię powiedzieć, czym zastąpić ajvar czy sos barbecue, to są szczególne smaki i chyba niczym się ich nie da zastąpić. Takie produkty można kupić w Lidlu, Kauflandzie i innych sklepach wielkopowierzchniowych.
UsuńPozdrawiam serdecznie.