U mnie dzisiaj było śniadanie na słodko. Omlet bez mąki z truskawkami i mascarpone. Pyszne to było i sycące, no i przede wszystkim szybkie.
Tego omletu nie odwracam i w nim nie grzebię w czasie smażenia. Po prostu nie potrafię i tyle. Zaczynam smażyć na zimnej patelni i zawsze jest na wierzchu ścięty.
Można go również zrobić w nagrzanym piekarniku, wtedy już w ogóle nic nas nie obchodzi. Biszkoptowe też robię , ale znacznie rzadziej.
Pewnie będą częściej jak przyjedzie mój wnusio na wakacje, wtedy wstawię przepis na omlet z mąką. Też smaczny, ale bardziej kaloryczny.
- 3 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 lekko kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego
- truskawki
- kilka łyżeczek serka mascarpone
- 1 - 1,5 łyżki oleju do smażenia
- patelnia do której nic nie przywiera
- Kilka truskawek pokroić w plasterki. Jaja zmiksować do spienienia razem ze śmietaną i cukrem. Na patelnię wlać olej i rozprowadzić po całości i bokach.
- Na zimną patelnie wlać masę jajeczną, dołożyć kilka plasterków truskawek. Patelnię przykryć i zimną ustawić na palniku. Dopływ ciepła ustawiony ciut mniej niż połowa.
- Smażyć na tym wolnym ogniu cały czas pod przykryciem aż wierzch będzie ścięty, ale jasny. Zsunąć delikatnie na talerz. Na połowę położyć kilka łyżeczek mascarpone i złożyć omlet na połowę. Serek się rozgrzeje. Zsunąć na półmisek wysypany cukrem pudrem i posypać po wierzchu. Dodatkowo podać truskawki i udekorować miętą - u mnie melisa.
Jaki apetyczny omlet ale sobie dogadzasz Danusiu pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńhe, he...czasami trzeba Kasiu :)
UsuńCudowny ten omlet Danusiu :-) Uwielbiam wszelkie omlety i te słodkie i te wytrawne. Też nie przewracam omletów i smażę je pod przykryciem. Tyle, że ja na masełku :-)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja Joasiu. Szybko i smacznie i najeść się można do syta. Na masełku też czasami smażę, ale tyle tego masła u mnie idzie do różnych wypieków, że czasami decyduję się na olej. Pozdrawiam Joasiu :)
UsuńSuper pomysł na śniadanie!!! A jeśli chciałabym zrobić w piekarniku to w jakiej temperaturze i ile piec?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Piec w 180 stopniach C do ścięcia się i lekkiego zrumienienia masy na wierzchu. Naczynie w którym będziesz zapiekała należy posmarować masłem i wysypać kaszką manną, żeby Ci nie przywarł. Pozdrawiam :)
UsuńOmlet na słodko, coś dla nas :D
OdpowiedzUsuńmy wytrawnie też lubimy :)
Usuń