Szybkie pierożki z gotowego schłodzonego ciasta filo, tym razem wytrawnie. To ciasto bardzo cieniutkie i delikatne. Pierożki przygotowuje się z kliku warstw złożonych razem wcześniej posmarowanych roztopionym masłem. Dokładnie ujęłam to w przepisie. Pierożki są chrupiące, idealnie nadają się na przekąskę, ale też do barszczu . Smaczne na ciepło jak również na zimno. Polecam do tych pierożków barszczyk z botwinki i szczawiu na ciepło lub w upale na zimno. Wystarczy kliknąć w fotografie i przepisy się otworzą.
Barszczyk z botwinki Botwinka na zimno
i szczawiu na ciepło
- 1 opakowanie ciasta filo- 7 płatów
- 50 g rozpuszczonego masła
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- 14 listków bazylii
- 14 małych pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- sezam, siemię lniane…do posypania
- blaszka z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko przesmażyć na oleju do całkowitego odparowania wody, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na bok.
- Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pomidorki przekroić na połowę, przygotować listki bazylii, przygotować posypkę do pierożków, rozmącić jajko. Stopić masło.
- Ułożyć jeden płat ciasta filo i posmarować masłem, na niego drugi i posmarować masłem i trzeci też posmarować masłem. Wszystkie sklejone masłem 3 płaty ciasta przekroić na połowę wzdłuż krótszego boku i każdą z nich na 3 pasy- razem 6 pasów.
- Na każdym pasie w rogu ułożyć listek bazylii, na to kopiasta łyżeczka farszu z pieczarek i małego pomidorka. Zagiąć w trójkąt ( p. fotografia) i tak zaginać naprzemiennie do końca pasa. Pierożki ułożyć na blaszce zagięciem do papieru.
- Tak samo przygotować pierożki z kolejnych 3 pasów. Pozostały jeden pas przekroić na połowę, posmarować masłem i każdy złożyć potrójnie - wyjdą jeszcze dwa pasy. Wszystkie pierożki posmarować rozmąconym jajem i posypać siemieniem lnianym, sezamem lub wg uznania.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić blaszkę na drugą półkę od dołu piekarnika. Piec ok. 20- 25 minut na rumiany kolor.
Na spotkanie z przyjaciółmi doskonałe. Tylko mam pytanie. Ciasto filo jest dostępne w sklepach? I pod taką nazwą występuje? Muszę poszukać, bo przepis intrygujący. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńEwuniu to ciasto kupuję u nas "U Piotra i Pawła", ale jest też chyba w Lidlu i innych sklepach wielkopowierzchniowych... raz kiedyś można się skusić...mnie samej nie chce się go robić, bo zbyt dużo wałkowania i tak cieniutkich płatów nie uzyskam...pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń