wtorek, 20 czerwca 2017

PIEROŻKI Z CIASTA FILO Z FARSZEM Z PIECZAREK, POMIDORKÓW I BAZYLII





Szybkie pierożki z gotowego schłodzonego ciasta filo, tym razem wytrawnie. To ciasto bardzo cieniutkie i delikatne. Pierożki przygotowuje się z kliku warstw złożonych razem wcześniej posmarowanych roztopionym masłem. Dokładnie ujęłam to w przepisie. Pierożki są chrupiące, idealnie nadają się na przekąskę, ale też do barszczu . Smaczne na ciepło jak również na zimno. Polecam do tych pierożków barszczyk z botwinki i szczawiu na ciepło lub w upale na zimno. Wystarczy kliknąć w fotografie i przepisy się otworzą.

     Barszczyk z botwinki                  Botwinka na zimno
      i szczawiu na ciepło




  • 1 opakowanie ciasta filo- 7 płatów
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • 14 listków bazylii
  • 14 małych  pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • sezam, siemię lniane…do posypania
  • blaszka z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia




  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko przesmażyć na oleju do całkowitego odparowania wody,  doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na bok.
  • Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pomidorki przekroić na połowę, przygotować listki bazylii, przygotować posypkę do pierożków, rozmącić jajko. Stopić masło.
  • Ułożyć jeden płat ciasta filo i posmarować masłem, na niego drugi i posmarować masłem i trzeci też posmarować masłem. Wszystkie sklejone masłem 3 płaty ciasta przekroić na połowę wzdłuż krótszego boku  i każdą z nich na 3 pasy- razem 6 pasów.
  • Na każdym pasie w rogu ułożyć listek bazylii, na to kopiasta łyżeczka farszu z pieczarek i małego pomidorka. Zagiąć w trójkąt ( p. fotografia) i tak zaginać naprzemiennie do końca pasa. Pierożki ułożyć na blaszce zagięciem do papieru.
  • Tak samo przygotować pierożki z kolejnych 3 pasów. Pozostały jeden pas przekroić na połowę, posmarować masłem i każdy złożyć potrójnie - wyjdą jeszcze dwa pasy. Wszystkie pierożki posmarować rozmąconym jajem i posypać siemieniem lnianym, sezamem lub wg uznania.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić blaszkę na drugą półkę od dołu piekarnika. Piec ok. 20- 25 minut na rumiany kolor.

4 komentarze:

  1. Na spotkanie z przyjaciółmi doskonałe. Tylko mam pytanie. Ciasto filo jest dostępne w sklepach? I pod taką nazwą występuje? Muszę poszukać, bo przepis intrygujący. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu to ciasto kupuję u nas "U Piotra i Pawła", ale jest też chyba w Lidlu i innych sklepach wielkopowierzchniowych... raz kiedyś można się skusić...mnie samej nie chce się go robić, bo zbyt dużo wałkowania i tak cieniutkich płatów nie uzyskam...pozdrawiam :)

      Usuń