wtorek, 27 października 2015

ŚLEDZIE KORZENNE Z MARYNATY W POMIDORACH



Bardzo smaczne, aromatyczne śledzie z cebulką w zalewie pomidorowej. Śledzie wcześniej zamarynowane w przyprawach można również nie zalewać niczym. Można je po prostu podać z różnymi zimnymi sosami. Zapraszam do degustacji .


  • 1/2 kg matiasów
  • 3- 4 cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól i pieprz
Marynata :
  • szczypta cynamonu - ok. 1/4 łyżeczki
  • 7 goździków
  • 14 ziarenek pieprzu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego 
  • 1/3 płaskiej łyżeczki imbiru
  • 3 liście laurowe


  • Liście laurowe pokruszyć, a pozostałe przyprawy utrzeć w moździerzu. Wymoczone i osuszone śledzie pokroić w poprzek na kawałki i wymieszać z przyprawami i liśćmi laurowymi. Ułożyć w pojemniku z przykrywką i wstawić do lodówki na całą noc lub kilka godzin dłużej.
  • Cebule pokroić w piórka lub ćwierć plasterki i razem z olejem włożyć do rondelka. Smażyć chwilę do zeszklenia, dodać przecier pomidorowy, jeszcze chwilę razem poddusić. Doprawić miodem, solą i pieprzem i ostudzić.
  • Śledzie można obrać z kawałków liści laurowych wymieszać delikatnie z zalewą i wstawić do lodówki pod przykryciem.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A zebyś Danusiu wiedziała, były oj były. I już zjedzone :) oczywiście troszkę po swojemu zrobiłam ale w pomidorkach cud i miód. Później dodam przepis :)

      Usuń
    2. Nadrabiam zaległości w komentarzach- pozdrawiam effo.

      Usuń
  2. Ostatnio znowu robiłam nam musztardowe. Trzymam t4eż suszone pomidory i ajwar na święta, bo przepyszna jest ta wersja od Kubeczka i miałam je w tamtym roku na wigilijnym stole. A te śledziki to taka wersja soft tamtych wypaśnych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Marzyniu na Wigilię śledzie mało schodzą, chociaż na co dzień uwielbiają. Dużo jest potraw i może dlatego .
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń