sobota, 3 sierpnia 2013

SZARLOTKA ZE ŚLIWKAMI



Szarlotka składa się z trzech warstw ciasta, warstwy owoców i warstwy piany. Wcześniej ciasto zostało zamrożone i do upieczenia starte na tarce o dużych oczkach. Szarlotka po ułożeniu wszystkich warstw wypełnia tortownicę, w czasie pieczenia bardzo się podnosi,ponieważ rośnie piana, ale po wyjęciu z piekarnika wraca do normy. Ciasto jest bardzo smaczne, ale z uwagi na wysokość trzeba je piec dłużej. Do szarlotki oprócz śliwek użyłam też trochę wiśni z uwagi na to, że śliwek miałam za mało. Przepis jednak podaję na pełną ilość śliwek. Ciasto możemy też upiec z samymi wiśniami, doskonałe jest również w zimie z masą z jabłek. 



      SKŁADNIKI na tortownicę o wymiarach 27 cm średnicy (nie może być mniejsza):

       Ciasto:
         ---5 żółtek (klasa jajek A-średnie)
         ---3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
         ---1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
         ---2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
         ---25 dkg masła lub margaryny

Z żółtek, cukru,mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i masła zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części i zamrozić.

     Piana:
         ---5 białek
         ---1 szklanka drobnego cukru
         ---2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
         ---szczypta soli

       Pozostałe:
         ---70 dkg śliwek
         ---3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
         ---1/3 szklanki wody
         ---2 płaskie łyżki cukru
         ---papier do pieczenia

Śliwki wypestkować i przełożyć do rondla. Wsypać cukier i rozgrzać tylko chwilę mieszając, żeby cukier się rozpuścił. W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Owoce zdjąć z ognia,wlać zawiesinę i szybko wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta,ale taka ma być. Pozostawić do ostudzenia- może być lekko ciepłe.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i pozostawić chwilę (5 minut)żeby trochę odtajało. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na foremkę.Trochę przycisnąć dłonią do dna. Na to wyłożyć równomiernie masę śliwkową. Zetrzeć drugą część ciasta i wysypać na śliwki.

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i dodawać cukier dalej ubijając na gładką masę. Na koniec dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i bardzo krótko zmiksować. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto i przysypać trzecią startą częścią. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Ciasto wstawić na pierwszą półkę od dołu piekarnika i piec ok.60 minut. Ciasto jest 3 warstwowe i musi piec się dłużej.jeżeli za bardzo rumieni nam się wierzch to po ok.50 minutach przykryć folią aluminiową matową stroną do góry. Piana z ciastem pod koniec pieczenia bardzo się podniesie, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie. Ciasto ze śliwkami jest bardzo smaczne. Polecam.

SZARLOTKA CZYTELNIKÓW :


Stasia                                           Jagoda

33 komentarze:

  1. Najlepsze cisto pod słońcem. I znowu nowość dla mnie bo zawsze kładłam surowe śliwki no i bez piany. Zaskoczę rodzinę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Artesanio,jak już pisałam podziwiam Ciebie za Twoją wenę w tworzeniu tego co robisz.
      Polecam Tobie to ciasto,bo smak śliwki w cieście to coś wspaniałego-bynajmniej dla mnie.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!!!

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie, tyle warstw o różnej fakturze. Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Mateuszu,ciasto jest znakomite w smaku.
      Dziekuję za gościnę na moim blogu i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Świetnie to wszystko wygląda, te śliwki najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu.Ja weganką nigdy nie będę bo za bardzo kocham mięsko.Dziekuję za wizytę na moim blogu.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Witam.Z malinami tego ciasta nie robiłam,przeważnie robię ze śliwkami,agrestem,jabłkami.Maliny chyba nie bardzo się nadają,bo jak Pani je rozgrzeje to zrobi się pulpa:)

      Usuń
    2. Zaryzykowałam i udało się.Ciasto jest przepyszne.Świeże maliny zasypałam dwoma galaretkami poziomkowymi i delikatnie wymieszałam.A potem starte ciast,warstwa malin itd jak w przepisie.
      Polecam.Szkoda,że nie mogę pokazać zdjęcia.

      Usuń
    3. Pani Stasiu strasznie się cieszę,że Pani ciasto smakuje.Bardzo fajny pomysł z tymi galaretkami,skorzystam też z Pani propozycji.
      Proszę Panią jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie proszę mi przesłać na maila,a ja jeżeli Pani pozwoli wstawię je na Facebooka na moją fanpage.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    4. Jest na momi blogu,ale podaję- anemonjp@gmail.com.Dziękuję.
      Miłego dnia!!!

      Usuń
  5. Wygląda super-jutro piekę :-) pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę przyjemności dla podniebienia.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. Witam a ja właśnie ciasto włożyłam do zamrażarki i popołudniu biorę się za pieczenie,jak wyjdzie wyślę na fb fotke ;) pozdrawiam Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Klaudio,będę wdzieczna za fotkę,ale wstawię ją na bloga po 20 sierpnia-muszę trochę odpocząć jak wszyscy w okresie letnim.
      Pozdrawiam serdecznie-będzie mi Was brakowało!!!

      Usuń
  7. Czy mozna na mase sliwkowa bezposrednio wylozyc piane??? Czy musi byc na ciasto?Gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi,ale moja odpowiedź to już woda po kisielu.Wróciłam dzisiaj z urlopu i nie mogłam wcześniej.Jednak tak na przyszłość odpowiem,że nie piekłam w inny sposób i nie potrafię powiedzieć czy będzie ok.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Danusiu,zabieram sie za ciasto i mam mały problem.Dlatego proszę napisz mi jak postąpić z jabłkami startymi i zagotowanymi na zimę w litrowych słoikach.Mam dać dwa,na taką samą formę jak u ciebie?Ratuj,bo goście już w drodze,ciasto zamrożone od wczoraj-Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Dopiero wróciłam z zakupów. To musisz sama ocenić , ja nie mam wyobrażenia ile to jest masy jabłkowej po wyłożeniu na ciasto z jednego słoika, bo nigdy ze słoika nie robiłam. Musisz tak dać, żeby tych jabłek nie trzeba było szukać w szarlotce.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  9. DANUSIU,tak będę zaczynać ciągle myślę o tej mojej gafie(Basiu)......Ciasto przepyszne ,do powtórzenia ze śliwkami.Dwa słoiki jabłek(1litr=1 słoik)+podwójna porcja mieszanki ziemniaczanej z wodą i ciasto wyszło wspaniałe!Sprzedałam, Twój blog znajomym ZACHWYCENI-do następnego:)Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nic się nie stało. Wiedziałam , że wcześniej czy później dojdziesz sama do tego jak mi na imię. Ja tego nie przyjmowałam jako gafy, po prostu zwyczajnie cieszyłam się, że jesteś i do mnie zglądasz. Bardzo Ci dziekuję, za komentarz też.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  10. A dlaczego tortownica nie może być mniejsza ja mam 25 i nie wiem co robić a mam wielką ochotę na to ciasto Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Anno. Tortownica nie może być mniejsza, bo ciasta może być za dużo , ale niech Pani próbuje, może będzie ok.- po prostu będzie wyższy- nie powinno wyjść z formy.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  11. Ciasto wyszło przepyszne,do piany z białek dałam jednak cukru o połowe mniej ,nie lubimy zbyt słodkich ciast,obawiałam sie jednak czy nie bedzie zbyt kwaśne,ale wyszło ok:)))
    Mam pytanie -czy z jablkami postepujemy podobnie?
    Pozdrawiam Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagódko, z jabłkami można robić podobnie . Możesz też zrobić masę jabłkową taką jak do tradycyjnej szarlotki wg swojego przepisu lub moich na szarlotki. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  12. Bardzo mi przykro ,ale mi wyszedł wielki zakalec w środku. Piekę od wielu lat i wydaje mi się że należy podpiec spód ,a dopiero potem resztę ciasta.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Mnie również jest bardzo przykro, chyba nawet bardziej. Ja do tej szarlotki spodu nigdy nie podpiekam i nigdy nie miałam zakalca. Proszę też poczytać komentarze pod tą szarlotką- przepis został sprawdzony przez moich czytelników. Naprawdę to nie jest dla mnie miłe, ale może Anonimie popełniłeś jakiś błąd przy przygotowaniu owoców.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Ja robie bardzo podobne tylko daję odwrotnie - jabłka na spód a dalej sliwki pokrojone w ćwiartki - bardzo fajnie to wyglada w przekroju. Uwielbiam to ciasto bo jest proste i mi zawsze wychodzi.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agnieszko. Można i tak jak Ty robisz. Jedno jest pewne to ciasto bardzo lubię i rzeczywiście jest proste jak piszesz. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Upieklam ciasto ze sliwkami bardzo pyszne wyszlo , dziekuje za przepisy z ktorych korzystam, milutko pozdrawiam Bogusia z West Windsor USA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bogusiu. Daleko mi do Ciebie, ale dobrze , że jest internet. Bardzo Ci dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie z jesiennej Polski- jest teraz pięknie u nas z tymi przebarwionymi liśćmi.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.