sobota, 20 kwietnia 2013

RULONIKI Z SZYNKI W GALARECIE CYTRYNOWEJ




Robiłam niedawno szynkę domową, a że jest nas tylko dwoje to tak szybko nie schodzi. Zrobiłam więc ruloniki nadziewane pastą twarożkową (nazywają to majonezem odchudzonym) lub gotowym smakowym twarożkiem. Użyłam galaretki cytrynowej , takiej do ciasta ale na bazie wywaru warzywnego i wyszło znakomicie. Połączenie słodkiego, lekko kwaśnego i słonego dało bardzo fajne połączenie smakowe. Polecam bo potrawa jest nieszablonowa. W smaku w niczym nie przypomina smaku galaretki.



    SKŁADNIKI:

          --- 2,5 szklanki wody
          --- warzywa (marchew,pietruszka w korzeniu,seler,por)
          --- 2 liście laurowe
          --- 4 ziarna ziela angielskiego
          --- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w większą kostkę (lub 4 małe)-ważne
          --- szczypior
          --- 2 połówki brzoskwiń
          --- 1 galaretka cytrynowa
          --- troszkę majonezu do dekoracji
          --- sól i pieprz
          --- sok z cytryny do dosmaczenia galarety
          --- twarożek smakowy np. czosnkowy, ziołowy itp. lub pasta twarożkowa ( szybciej z gotowym twarożkiem )

Do rondelka dodać oczyszczone i pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Troszkę posolić , popieprzyć i ugotować wywar na wolnym ogniu. Przecedzić- powinno być 2 szklanki (1/2 l). Ja wykorzystałam swoją szynkę, a ponieważ jej plastry są mniejsze ,więc przewiązałam sparzonym szczypiorem. Ruloniki nadziać pastą twarożkową przy pomocy szprycy cukierniczej i ułożyć na półmisku. Galaretkę rozpuścić w gorącym wywarze tak jak zwykle to robimy i całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostawić do momentu aż zacznie lekko krzepnąć. Paterę z rulonikami udekorować wg własnego pomysłu dokładając brzoskwinie i po łyżce całość polewać gęstniejącą galaretą. Po zastygnięciu otworki ruloników udekorować kleksami majonezu ze szprycy. Podana ilość galarety wystarczy na 10 ruloników. Potrawa jest bardzo smaczna - polecam.

6 komentarzy:

  1. Na tyle,że już zjedliśmy-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,mam pytanie czy taką cytrynową galaretkę mogę użyć do pasztetu?,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jak najbardziej można, nawet pasuje do pasztetu.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł i lekki - po świątecznych obżarstwach, na Sylwestra coś niskokalorycznego :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Helenko taka potrawa jak się nie chce za bardzo myśleć i stać w kuchni- pozdrawiam cieplutko- dziękuję .

      Usuń