Bardzo lubię mięsa zapiekane w śmietanie. Wiem, że to jest kaloryczne i trzeba brać czasami raphacholin, ale w większości wszystko co przyjemne jest niezdrowe, a przyjemności trudno sobie odmówić. Przepis, który znalazłam
na tym blogu bardzo mnie zainspirował. Pozmieniałam go trochę wg siebie. No i oczywiście jak zawsze wcześniej natarłam przyprawami.
SKŁADNIKI na 6 osób:
---3 polędwiczki wieprzowe w miarę długie
---6 cienkich plastrów szynki wędzonej surowej
---10 dkg suszonej żurawiny
---1 szklanka śmietany (gęstej)
---2 czerwone cebule
---olej
---8 pojedynczych długich pasków sparzonego pora
---słodka lub ostra papryka
---sól i pieprz
---3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Polędwiczki naciąć na 3 w miarę równe paski nie przecinając do końca mięsa. Z wieczora polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Na każdą część pociętej polędwiczki nałożyć paski pora i przecięte na 3 razy plastry szynki- (paski są krótsze). Zawiązać na górze nitką,którą po upieczeniu przeciąć. Zapleść jak warkocz i na końcu zawiązać sparzonym porem. W zamkniętym naczyniu wstawić do lodówki, żeby mięso przeszło przyprawami. Na drugi dzień suszoną żurawinę powtykać w środek warkoczy. Warkocze obrumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, obłożyć pokrojoną czerwoną cebulą . Patelnię po obsmażeniu mięsa opłukać 1/2 szklanką ciepłej wody i ten smak wlać do polędwiczek i obłożyć śmietaną- posolić. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 50 minut w 200 stopniach C bez przykrycia dwa razy polewając sokiem mięsno- śmietanowym. Po tym czasie wyjąć polędwiczki, przełożyć do rondla i zalać wytworzonym sosem śmietanowym. Dosypać żurawiny i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. Warkocze polędwiczkowe przełożyć na półmisek i zalać zagęszczonym troszkę (mąka z wodą)sosem. Sos ewentualnie jeszcze doprawić.
pychotka
OdpowiedzUsuńWyszły pięknie a smakowały?
OdpowiedzUsuńWitam.Bardzo dobre i wchodzą na stałe do mojego menu.Ja zrobiłam bez sera,bo lubię jak jest sos śmietanowy,więc dałam więcej śmietany-pycha-dziekuję za przepis-pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to!
Usuń