poniedziałek, 22 kwietnia 2013

RYBA W POTRAWCE




Ponieważ u mnie zawsze w piątki jest potrawa jarska więc proponuję dzisiaj rybę. Smak różnych potraw z ryb na ciepło bardzo podnoszą różnego rodzaju sosy. Dzisiaj taką rybkę zrobiłam. Potrawa szybka i bardzo smaczna.



    SKŁADNIKI na 4 osoby:

         ---4 duże filety rybne (ja miałam mintaja)
         ---5-6 pieczarek
         ---2 cebule
         ---2 łyżki oleju
         ---1,5 szklanki wody
         ---1 spora łyżka masła
         ---2 żółtka
         ---sok z cytryny
         ---sól i pieprz
         ---natka pietruszki
         ---mąka do zagęszczenia sosu


Cebule pokroić w kostkę i poddusić na oleju i dodać pokrojone drobno pieczarki. Też trochę poddusić (nie smażyć) doprawiając solą i pieprzem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki (ja podzieliłam na 3). Do cebuli i pieczarek dodać masło i wlać 1,5 szklanki wody zagotować i jeszcze doprawić wg smaku. Dodać pokrojoną rybę i gotować 5 minut.  Po tym czasie rybę wyjąć .W niewielkiej ilości sosu rozprowadzić żółtka i wlać do rondla. Sos zagęścić dodatkowo wodą z mąką. Sos doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić. Rybę przełożyć do sosu i krótko poddusić , żeby przeszła smakiem. Filety wyjąć a sos podać osobno. Polecam- rybka w tym sosie jest bardzo smaczna , a poza tym szybko się ją przygotowuje co ma duże znaczenie w tym zagonionym świecie.

RYBA CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

4 komentarze:

  1. Rubka pyszna i juz zajadam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rubka pyszna, ale jaki piękny talerz Ewuniu. Ty jesteś niesamowita - dziękuję bardzo.

      Usuń
  2. Danusiu,bardzo lubie niebieski kolor!!!!Hi,hi.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Ewuniu i jeszcze ładny granat. A tak w ogóle to "California Blue" - Roy Orbison .
      Pozdrawiam.

      Usuń