Ponieważ u mnie zawsze w piątki jest potrawa jarska więc proponuję dzisiaj rybę. Smak różnych potraw z ryb na ciepło bardzo podnoszą różnego rodzaju sosy. Dzisiaj taką rybkę zrobiłam. Potrawa szybka i bardzo smaczna.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---4 duże filety rybne (ja miałam mintaja)
---5-6 pieczarek
---2 cebule
---2 łyżki oleju
---1,5 szklanki wody
---1 spora łyżka masła
---2 żółtka
---sok z cytryny
---sól i pieprz
---natka pietruszki
---mąka do zagęszczenia sosu
Cebule pokroić w kostkę i poddusić na oleju i dodać pokrojone drobno pieczarki. Też trochę poddusić (nie smażyć) doprawiając solą i pieprzem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki (ja podzieliłam na 3). Do cebuli i pieczarek dodać masło i wlać 1,5 szklanki wody zagotować i jeszcze doprawić wg smaku. Dodać pokrojoną rybę i gotować 5 minut. Po tym czasie rybę wyjąć .W niewielkiej ilości sosu rozprowadzić żółtka i wlać do rondla. Sos zagęścić dodatkowo wodą z mąką. Sos doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić. Rybę przełożyć do sosu i krótko poddusić , żeby przeszła smakiem. Filety wyjąć a sos podać osobno. Polecam- rybka w tym sosie jest bardzo smaczna , a poza tym szybko się ją przygotowuje co ma duże znaczenie w tym zagonionym świecie.
RYBA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
RYBA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Rubka pyszna i juz zajadam.Ewa
OdpowiedzUsuńRubka pyszna, ale jaki piękny talerz Ewuniu. Ty jesteś niesamowita - dziękuję bardzo.
UsuńDanusiu,bardzo lubie niebieski kolor!!!!Hi,hi.Ewa
OdpowiedzUsuńJa też Ewuniu i jeszcze ładny granat. A tak w ogóle to "California Blue" - Roy Orbison .
UsuńPozdrawiam.