Kiedy nie prowadziłam jeszcze bloga szukałam jakiegoś niebanalnego przepisu na naleśniki. Znalazłam takowy, ale trochę pozmieniałam proporcje i wyszło " oki ". Tych naleśników się nie nadziewa. Są bardzo pulchniutkie i sycące. Najlepiej smakują z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI na 9 sztuk:
---1/2 kg już ugotowanych ziemniaków
---1 szklanka mąki wrocławskiej lub poznańskiej
---4 średnie jajka
---1 szklanka mleka lub 1 łyżka śmietany rozmieszanej z wodą do 1 szklanki
---gałka muszkatołowa
---sól i pieprz
---olej do smarowania patelni
---trochę gęstej śmietany
Ugotowane i letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mąkę, jajka, mleko i ziemniaki zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smarować patelnię i smażyć naleśniki na średnim ogniu. Zwijać w ruloniki i układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Naleśniki należy przewracać delikatnie szeroką szpatułką. Ciasto jest dość gęste więc rozprowadzać na patelni przy pomocy szpatułki do równania tortu. Usmażone naleśniki wstawić do gorącego piekarnika i podgrzać. Po wierzchu polać smietaną i podawać z sosem grzybowym. Naleśniki są sycące i bardzo mięciutkie- polecam.
SKŁADNIKI NA SOS GRZYBOWY:
---3 dkg grzybów suszonych (borowiki lub podgrzybki)
---500 ml wody
---średnia cebula
---1 łyżka oleju
---1 łyżka sosu sojowego grzybowego
---sól i pieprz
---2 łyżki śmietany
Sposób wykonania w przepisie na sos.
Bardzo ciekawy pomysl na obiad :)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować-polecam i dziękuję bardzo:)
Usuńpyszny obiadek
OdpowiedzUsuńTo prawda,że pyszny-pozdrawiam i dziekuję:)
UsuńAleż pyszne te naleśniki. Puchate i delikatne niczym omlet. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do przepisu. Zachęcam też do wypróbowania potrawy wszystkich Czytelników bloga, bo to nie są zwykłe naleśniki. Dziękuję, Danusiu. Przesyłam serdeczności
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko . Oj jakbym teraz je zjadła . Przebywam Beatko na rehabilitacji kręgosłupa i stawów , dlatego jest mnie trochę mniej w sieci , bo nie brałam komputera . Przepisy wstawiam , bo przed wyjazdem umieściłam sobie trochę w komórce . Bardzo Ci dziękuję Beatko . Wracam pod koniec kwietnia . Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńZrobiła wczoraj na obiad. Z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty pyszne. Już drugi raz smażyłam te naleśniki i gorąco polecam innym Czytelnikom. Danusiu, dziękuję i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Beatko, bardzo Ci dziękuję, na Ciebie zawsze można liczyć - serdecznie pozdrawiam :)
Usuń