U mnie dzisiaj na różowo. Polecam Państwu pastę z wędzonego kurczaka do kanapek na śniadanie, czy do pracy. Najlepiej smakuje z bułeczką czy chlebem z własnego wypieku. Teraz jest taka pora roku, że mamy świeży letni szczypiorek , koperek , ogórki... itp. i można sobie pokombinować z pastami. Polecam też pastę jajeczną, z mięsa z rosołu i szybki paprykarz.
Pasta jajeczna Szybki paprykarz Pasta z mięsa z rosołu
- ok. 450 g wędzonych udek kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół strąka czerwonej papryki
- 1 cebula
- garść szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- pieprz , sól
- Udka obrać ze skóry. Okroić z kości, ścięgien i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować w blenderze lub zmielić przez maszynkę do mięsa.
- Do zmielonego mięsa dodać koperek, szczypiorek , paprykę i cebulę pokrojoną w kosteczkę majonez , oliwę i wymieszać doprawiając pieprzem. Na koniec wmieszać pokrojone w kosteczkę jajka. Przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku.
Proste i pyszne!!!dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję...pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam wędzonego kurczaka, najczęściej ląduje na pizzy ale taką pastę z przyjemnością bym zjadła.
OdpowiedzUsuńJa też, nawet takie pałki prosto ze sklepu lubię podgryzać ... pozdrawiam :)
Usuń