poniedziałek, 1 września 2014

PASTA JAJECZNA


Smaczny, prosty i szybki dodatek do pieczywa.



SKŁADNIKI:

- 4 jaja
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej lub ostrej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 kopiasta łyżka szczypiorku 
- 1 kopiasta  łyżka koperku
- pół płaskiej  łyżeczki papryki
- 2 spore łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz




Sposób przygotowania:


Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Obrane jajka przełożyć do  blendera i dodać wszystkie składniki oprócz szczypiorku i koperku. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane zioła i wymieszać. Podawać do różnego rodzaju pieczywa.

PASTA CZYTELNIKÓW :


Ewa z Kalifornii

24 komentarze:

  1. Danusiu dziękuje:)Dzis zrobie.Przepis fajny inny niz wszystkie.Buziaczki.Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, prosiłaś mnie wczoraj więc spełniłam prośbę.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  2. Dziękuję Danusiu za przypomnienie. Jutro zrobię synowi do szkoły.Pozdrawiam.Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, tak właśnie myślałam, że zaczyna się szkoła więc na kanapki się przyda. W środę jeszcze wstawię przepis na paprykarz szczeciński domowy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Witaj Danusiu,ja też robię pastę jajeczną ,tylko bez papryki.Trochę inną odmianę robię też dodając drobno pokrojoną szynkę.Pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Asiu. Wiesz ja myślę, że z tą pastą jajeczną to jest tak- co dom to inny przepis. Jest tyle możliwości, a ja podałam taką bazę.Też czasami daję szyneczkę, daję czasami rybkę z puszki , zależy co mam pod ręką. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. A dlaczego mój komentarz wcięło? Czyżbym wpadała w spamy?
    Tak jest Danus jak piszesz, to jest bazowy przepis, reszta zależy od zasobów lodówki i naszych smaków . Moje duże i małe dzieci zawsze chętnie jadły kanapki z pastą jajeczną i zwykle same ją robią nadal.
    Danus mój blog będzie w przebudowie wiec sie nie zdziw , gdy nie będzie dostępu .Mam nadzieje ze niedługo potrwa kwarantanna. Jak myślisz? Dojdzie do naszego spotkania w Busku, czy zmieniłaś plany? Ściskam i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bożenko.
      Dobrze, że mnie uprzedziłaś o przebudowie, bo bym myślała Bóg wie co. Bożenko ja mam już zarezerwowany nocleg w Busku z 12 na 13 września. Będę w Busku gdzieś między 17- 18, ale ja do Ciebie przedzwonię, kiedy już będe na miejscu i się "okąpię".
      Pozdrawiam serdecznie i czekam na spotkanie przebierajac nogami.

      Usuń
  5. Prawie mam pewność ,że się spotkamy, cieszę się bardzo.
    Wobec tego ja też się wykąpię, ale w borowinie, może nie ukręci. Ci nosa.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borowina Bożenko to moja przyjaciółka, więc możesz przyjść na spotkanie nawet nią obłożona- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Oj pewnie i mnie się przyda kolejny przepis z jaj, zwłaszcza jak po zagrodzie biega ponad sześćdziesiątka kur. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Piotrze to bardzo dużo biega u Ciebie pasty- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To taki podstawowy przepis. Można ją dowolnie komponować z różnymi dodatkami.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Uwielbiam pastę z jajek, chyba najlepiej ze wszystkich past. Robię ją podobnie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam JaGuś.
      Lubię też z dodatkiem rybki lub drobniutko posiekanej szyneczki.
      Dziękuję i pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  9. Oj,dobra,dobra ta pasta jajeczna.Slubny mowi,ze jego babcia robila taka dla kurczakow.......i dobrze sobie rosly.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha, ha- Twój Ślubny ma rację, bo rzeczywiście gotowane jajeczka siekało się drobniutko i dawało pisklakom- ukłony- dziękuję.

      Usuń
  10. Podam dzisiaj do kolacji!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  11. lusi-lusi -pasta tak jak wszystkie potrawy bardzo smaczna.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń