Robiąc klopsiki, zawsze robię ich więcej, żeby na drugi dzień można je było wykorzystać w innym wydaniu. Nie będę podawała przepisu na klopsiki, bo każdy ma swój sprawdzony przepis, a poza tym takie przepisy są na moim blogu. Zostało mi 10 sporych klopsików, więc zrobiłam je zapieczone na ryżu z warzywami.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
- 10 klopsików lub ile mamy
- 5 pomidorów ( miałam podłużne)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 ogórki świeże lub cukinie
- sól i pieprz
- 200 g ryżu Basmati
- 1 lekko kopiasta łyżeczka curry
- koperek do posypania
1) Klopsiki przekroić na połowę, ryż przepłukać na sicie. Cebulkę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać drobniutko, sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, z ogórków wykroić część nasienną i również pokroić w kostkę.
2) Na patelni przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać ogórki i razem przesmażyć. Dodać pomidory i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3) Do głębszej patelni lub rondla z grubszym dnem przelać przesmażone warzywa, dodać ryż, przekrojone klopsiki i wlać 500 ml wody lub ewentualnie bulionu. Wsypać curry- zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogień zmniejszyć do minimum i przykryć naczynie. Gotować na bardzo wolnym ogniu do wchłonięcia płynu przez ryż – ok. 15- 20 minut. Potrawy w czasie gotowania nie mieszać. Wyłożyć całość na półmisek i obficie posypać koperkiem. Gotowe.
To moje ulubione danie, ten przepis jest pyszny i bardzo łatwe, oczywiście klopsiki zawsze mam w zamrażalniku. Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńTo taka alternatywa Reniu na różny sposób podania klopsików. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam wieczornie.
Uwielbiam takie danka :) pycha !
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko.
UsuńAle to proste! Oczywiście wykonanie klopsików już takie proste nie jest, zwłaszcza,jeżeli samemu się mieli mięso ;-)
OdpowiedzUsuńU nas Marzyniu można zmielić przy zakupie w sklepie, ale ja i tak nie korzystam z tego. Nigdy nie wiem czy jest każdego dnia myta maszynka do mięsa, więc wolę sama.
UsuńPozdrawiam cieplutko i jadę wkrótce do Ciebie- ha, ha.
Pyszne jedzonko. świetny przepis. Bardzo nam smakowało
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz - serdecznie pozdrawiam :)
Usuń