sobota, 30 sierpnia 2014

KLOPSIKI W RYŻU Z WARZYWAMI- danie jednogarnkowe



Robiąc klopsiki, zawsze robię ich więcej, żeby na drugi dzień można je było wykorzystać  w innym wydaniu. Nie będę podawała przepisu na klopsiki, bo każdy ma swój sprawdzony przepis, a poza tym takie przepisy są na moim blogu. Zostało mi 10 sporych klopsików, więc zrobiłam je zapieczone na ryżu z warzywami.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

- 10 klopsików lub ile mamy
- 5 pomidorów ( miałam podłużne)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 ogórki świeże lub cukinie
- sól i pieprz
- 200 g ryżu Basmati
- 1 lekko kopiasta łyżeczka curry
- koperek do posypania




1) Klopsiki przekroić na połowę, ryż przepłukać na sicie. Cebulkę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać drobniutko, sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, z ogórków wykroić część nasienną i również pokroić w kostkę.
2) Na patelni przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać ogórki i razem przesmażyć. Dodać pomidory i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3) Do głębszej patelni lub rondla z grubszym dnem przelać przesmażone warzywa, dodać ryż, przekrojone klopsiki  i wlać 500 ml wody lub ewentualnie bulionu. Wsypać curry- zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogień zmniejszyć do minimum i przykryć naczynie. Gotować na bardzo wolnym ogniu do wchłonięcia płynu przez ryż – ok. 15- 20 minut. Potrawy w czasie gotowania nie mieszać. Wyłożyć całość na półmisek i obficie posypać koperkiem. Gotowe.

8 komentarzy:

  1. To moje ulubione danie, ten przepis jest pyszny i bardzo łatwe, oczywiście klopsiki zawsze mam w zamrażalniku. Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka alternatywa Reniu na różny sposób podania klopsików. Dziękuję.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie danka :) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to proste! Oczywiście wykonanie klopsików już takie proste nie jest, zwłaszcza,jeżeli samemu się mieli mięso ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas Marzyniu można zmielić przy zakupie w sklepie, ale ja i tak nie korzystam z tego. Nigdy nie wiem czy jest każdego dnia myta maszynka do mięsa, więc wolę sama.
      Pozdrawiam cieplutko i jadę wkrótce do Ciebie- ha, ha.

      Usuń
  4. Pyszne jedzonko. świetny przepis. Bardzo nam smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz - serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.