piątek, 29 sierpnia 2014

PLACEK ZE ŚLIWKAMI I MASĄ Z KASZKI MANNY


Bardzo smaczne , wilgotne,  proste ciasto z masą z dodatkiem kaszki manny.  Mamy sezon śliwkowy , więc wykorzystałam te owoce.  Poza sezonem  można go upiec również z owocami z puszki np. brzoskwiniami , mandarynkami czy morelami. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI NA BLASZKĘ o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne:

CIASTO:

- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 25 dkg masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

1) Masło zmiksować z cukrem dodając po jednym żółtku , kakao i na samym końcu śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - dodatkowo przesiać przez sito.
2) Dodać wymieszaną mąkę,  do masy maślano jajecznej i wymieszać dłonią- zagnieść- ciasto jest lekko luźne.
3) Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia- maczać palce w wodzie - wstawić do lodówki. Drugą część  włożyć do woreczka foliowego i umieścić w zamrażarce.

MASA DO CIASTA:


- 5 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 budyń waniliowy
- ½ l śmietany kwaśnej  18 %
- 120 g kaszki manny
- 50 dkg śliwek świeżych lub innych owoców + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


4) Wydrylować śliwki przekrajając na połowę. Pianę ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie gęsta i lśniąca. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 190 stopni C.
5) Wymieszać pianę ze  śmietaną, kaszką manną, budyniem i wyłożyć na schłodzone ciasto. Śliwki posypać mąką ziemniaczaną- wymieszać i wyłożyć na masę. Na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki.
6) Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 55- 60 minut.

20 komentarzy:

  1. 50 KG śliwek to mi się na blaszkę nie zmieści ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha - mnie też nie, wcięło mi literkę "d". Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Danusiu,a sliwki mrozone moga byc?
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Gosiu nie piekłam tego ciasta z mrożonymi. W zimie najczęściej piekę z brzoskwiniami z puszki. Nie wiem jak się zachowają śliwki morożone w tej masie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Ale by to było ciasto z 50 kg śliwek.Pozdrawiam i już robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha Stasiu, miałam poprawić , bo zauważyłam, że mi wcięło "d", ale zapomniałam. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Upieklam z mrozonymi sliwkami,Wyglada smakowicie ,ale jakie jest ocenimy wieczorkiem,jak wystygnie.Pozdrawiam Danusiu cieplutko:)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa jak ciasto wyszło. Też mam mrozone owoce w zamrażarce na zimę, może się czegoś Gosiu nauczę. Proszę, napisz mi też później czy odmrażałaś, czy dałaś nie odmrożone. Buziaczki.

      Usuń
  5. Pani Danusiu, a co zrobić z tym budyniem, który podaje Pani w składnikach na masę.
    Pozdrowienia od wiernej i uważnej Pani fanki.
    Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Alu. Przepraszam budyń dodać do piany- już dopisałam. Tak to jest jak się z temperaturą pisze przepisy. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Danusiu,mrozone sliwki(bez rozmrazania) spisaly sie doskonale:)
    Wyglada i smakuje znakomicie!!!
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu bardzo Ci dziękuję, znowu się czegoś nauczyłam.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu.

      Usuń
  7. Bardzo smaczne ciasto.Ja się domyśliłam,że budyń do masy.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stasiu, ostatnio nie mogłam za bardzo się skupić, dlatego te niegroźne gafy. Bardzo dziękuję i pozdrawiam weekendowo.

      Usuń
  8. Dzień dobry! Bardzo smaczne ciasto. Zrobiłam dokładnie według przepisu, od dawna chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Na pewno będę powtarzać poza sezonem z innymi owocami. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ryfko.
      Do tego ciasta można oczywiście dodawać inne owoce. Ten placek bardzo lubi mój Mąż, więc staram się mu dosładzać życie- ha, ha. Bardzo Ci ryfko dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Mojemu mężowi również bardzo smakował. Powiedział, że jest wykwintne :)

      Usuń
    3. Bardzo mnie to cieszy ryfko, zdanie "połowy" jest bardzo ważne. Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Upiekłam to ciasto z brzoskwiniami, ale ze śliwkami jednak lepsze. Z brzoskwiniami chyba najlepszy jest sernik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę jak Ty, bo jednak śliwki są aromatyczne i mają ten specyficzny , wspaniały smak po upieczeniu.
      Spokojnej nocy ryfko.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.