Bardzo smaczne , wilgotne, proste ciasto z masą z dodatkiem kaszki manny. Mamy sezon śliwkowy , więc wykorzystałam te owoce. Poza sezonem można go upiec również z owocami z puszki np. brzoskwiniami , mandarynkami czy morelami. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI NA BLASZKĘ o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 25 dkg masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1) Masło zmiksować z cukrem dodając po jednym żółtku , kakao i na samym końcu śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - dodatkowo przesiać przez sito.
2) Dodać wymieszaną mąkę, do masy maślano jajecznej i wymieszać dłonią- zagnieść- ciasto jest lekko luźne.
3) Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia- maczać palce w wodzie - wstawić do lodówki. Drugą część włożyć do woreczka foliowego i umieścić w zamrażarce.
MASA DO CIASTA:
- 5 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 budyń waniliowy
- ½ l śmietany kwaśnej 18 %
- 120 g kaszki manny
- 50 dkg śliwek świeżych lub innych owoców + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4) Wydrylować śliwki przekrajając na połowę. Pianę ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie gęsta i lśniąca. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 190 stopni C.
5) Wymieszać pianę ze śmietaną, kaszką manną, budyniem i wyłożyć na schłodzone ciasto. Śliwki posypać mąką ziemniaczaną- wymieszać i wyłożyć na masę. Na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki.
6) Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 55- 60 minut.
50 KG śliwek to mi się na blaszkę nie zmieści ;)
OdpowiedzUsuńHa, ha - mnie też nie, wcięło mi literkę "d". Pozdrawiam.
UsuńDanusiu,a sliwki mrozone moga byc?
OdpowiedzUsuńGosia
Wiesz Gosiu nie piekłam tego ciasta z mrożonymi. W zimie najczęściej piekę z brzoskwiniami z puszki. Nie wiem jak się zachowają śliwki morożone w tej masie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ale by to było ciasto z 50 kg śliwek.Pozdrawiam i już robię.
OdpowiedzUsuńAha, ha Stasiu, miałam poprawić , bo zauważyłam, że mi wcięło "d", ale zapomniałam. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńUpieklam z mrozonymi sliwkami,Wyglada smakowicie ,ale jakie jest ocenimy wieczorkiem,jak wystygnie.Pozdrawiam Danusiu cieplutko:)
OdpowiedzUsuńGosia
Bardzo jestem ciekawa jak ciasto wyszło. Też mam mrozone owoce w zamrażarce na zimę, może się czegoś Gosiu nauczę. Proszę, napisz mi też później czy odmrażałaś, czy dałaś nie odmrożone. Buziaczki.
UsuńPani Danusiu, a co zrobić z tym budyniem, który podaje Pani w składnikach na masę.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia od wiernej i uważnej Pani fanki.
Ala
Pani Alu. Przepraszam budyń dodać do piany- już dopisałam. Tak to jest jak się z temperaturą pisze przepisy. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu,mrozone sliwki(bez rozmrazania) spisaly sie doskonale:)
OdpowiedzUsuńWyglada i smakuje znakomicie!!!
Gosia
Gosiu bardzo Ci dziękuję, znowu się czegoś nauczyłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu.
Bardzo smaczne ciasto.Ja się domyśliłam,że budyń do masy.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńStasiu, ostatnio nie mogłam za bardzo się skupić, dlatego te niegroźne gafy. Bardzo dziękuję i pozdrawiam weekendowo.
UsuńDzień dobry! Bardzo smaczne ciasto. Zrobiłam dokładnie według przepisu, od dawna chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Na pewno będę powtarzać poza sezonem z innymi owocami. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWitam ryfko.
UsuńDo tego ciasta można oczywiście dodawać inne owoce. Ten placek bardzo lubi mój Mąż, więc staram się mu dosładzać życie- ha, ha. Bardzo Ci ryfko dziekuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Mojemu mężowi również bardzo smakował. Powiedział, że jest wykwintne :)
UsuńBardzo mnie to cieszy ryfko, zdanie "połowy" jest bardzo ważne. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam.
Upiekłam to ciasto z brzoskwiniami, ale ze śliwkami jednak lepsze. Z brzoskwiniami chyba najlepszy jest sernik.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę jak Ty, bo jednak śliwki są aromatyczne i mają ten specyficzny , wspaniały smak po upieczeniu.
UsuńSpokojnej nocy ryfko.
Witam Panią mam pytanie czy ciasto ma być wstawione na drugiej półce od dołu z funkcją góra dół?
OdpowiedzUsuń