niedziela, 23 czerwca 2013

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO




W planach na sobotni wieczór był tort holenderski z truskawkami. Napisany przepis czekał tylko na wykonanie i fotografie. Niestety przełożyłam go na inny weekend , bo weszłam na bloga Bożenki  "Smakowe kubki" , żeby jej podziękować za pomysł na drzewko truskawkowe i zobaczyłam sernik. Tak mnie ten przepis zaintrygował, że moje plany z tortem uległy zmianie. Sernik jest pyszny, leciutki i pachnący truskawkami. Zrobiłam ciut inaczej dokładając środek z galaretek z truskawkami, ale nie jest to konieczne. Mój Mąż bardzo lubi z galaretką i to dla niego wprowadziłam zmianę. Ciasto jest bardzo łatwe i wbrew długiemu opisowi robi się go dość szybko.



       
SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26-27 cm:
        
 Spód:
            ---30 dkg ciastek z czekoladą ( miałam pełnoziarniste Krakuski)
            ---10 dkg masła
         
 Masa:
            ---1/2 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
            ---1/2 kg mascarpone
            ---250 ml śmietany 36%
            ---1/2 szklanki drobnego cukru kryształu
            ---1 cukier waniliowy
            ---2 galaretki truskawkowe
            ---1 płaska łyżka żelatyny
            ---25 dkg zmiksowanych truskawek
            ---10 dkg truskawek pokrojonych
         
 Dodatkowo:

            ---2 galaretki truskawkowe,ale mogą być inne
            ---parę pokrojonych truskawek do galaretki
            ---50 gram gorzkiej czekolady
            ---4 łyżki mleka   
            ---10 dkg zmiksowanych i przetartych przez sito truskawek
            ---1 płaska łyżeczka żelatyny



Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć,  zalać rozpuszczonym masłem i dobrze połączyć. Tortownicę wylepić masą ciasteczkową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok.5-7 minut. W miseczce rozpuścić dodatkowe dwie galaretki w 1/2 litra wody, dodać do chłodnej owoce i wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową (2) i żelatynę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody dodając 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy - wystudzić. Do lekko ciepłej dodać 25 dkg zmiksowanych truskawek. Śmietanę ubić na sztywno. Zmielony trzykrotnie twaróg i mascarpone połączyć miksując. Dodać chłodną masę galaretkowo truskawkową i zmiksować. Pokrojone 10 dkg truskawek i ubitą śmietanę dodać do zmiksowanej masy serowo-truskawkowej. Całość wymieszać dokładnie łyżką- już nie miksować.



Ciasteczkowy spód zsunąć na paterę i zapiąć specjalną obręcz  lub wykorzystać obręcz od tortownicy. Wyłożyć trochę masy truskawkowej i na nią wyłożyć galaretkę z miseczki,którą wcześniej wstawiliśmy do lodówki. Wylać resztę masy. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu, nożem okroić sernik i na wierzch ułożyć pokrojone truskawki, a boki można obsypać pokruszonymi ciasteczkami , posiekanymi orzechami lub migdałami.



Ja zrobiłam dekorację "starą jak świat" jeszcze przed wstawieniem do lodówki. Zmiksowałam 10 dkg truskawek i przetarłam je przez sito. Dodałam 1 płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Chwilę odczekałam ,jak lekko masa zaczęła gęstnieć kładłam łyżeczką kleksy i kręcąc wykałaczką zrobiłam dekorację. Czekoladę rozpuściłam w 4 łyżkach mleka i polałam brzegi sernika. Spływającą czekoladę rozprowadziłam na boku ciasta przy pomocy szpatułki z rowkami. Niestety podczas oblewania czekoladą potknęłam się i zapryskała mi się dekoracja z masy truskawkowej . Byłam zmuszona dodać kleksy śmietany, co popsuło cały widok rozkręconych wykałaczką kleksów, ale i tak był pyszny. Polecam.


24 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tym środkiem. Zawsze to jakaś odmiana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za bardzo nie przepadam za ciastami z galaretką,wolę taką w deserach.Mąż ma dzisiaj urodziny ,więc nie mogłam jej nie dodać.Oboje jesteśmy zadowoleni,bo Mąż ma galaretkę,a ja jej za bardzo nie widzę bo jest w środku-więc wilk syty i owca cała-pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu niedzielnie - ja tez robilam sernik na zimno z truskawkami przepis taki sam - no ale dekoracja Twoja oczywiscie piekniejsza - jest pyszny - u mnie truskawki na wierzchu polane galaretka- pozdrawiam .Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik jest świetny ,taki mocno schłodzony w gorące lato smakuje jak lody.Pozdrawiam Cie Basiu,masz takie ładne imię,bo ciepłe-pozdrawiam i bardzo dziekuję:)

      Usuń
  3. O nie omieszkam jeszcze dodac urodzinowe zyczenia dla meza - duzo zdrowka. Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję w imieniu Męża-pogody ducha życzę na całą niedzielę:)

      Usuń
  4. Toż to absolutny artyzm kulinarny, choćbym cały dzień myślała, to nie wymyśliłabym tego środka owocowego z galaretką, bardzo inspirujące podejście do tematu.Kreacja kulinarna nagrodzona wspaniałym efektem i wzmocnionym smakiem, po prostu wspaniale. Gratuluję szczerze i podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Bożenko.W pierwszych słowach mojego listu pragnę Ci donieść,że jestem zdrowa,czego i Tobie życzę z całego serca.Co u Ciebie?Bo u mnie wszystko po staremu.Czyż nie tak się kiedyś zaczynało?A teraz poważnie.Rozpieszczasz mnie swoimi komentarzami .Żeby mieć inspirację wtórną to musi być ta pierwotna,w tym przypadku Twoja.Mam pierwowzór tworzę kopię.Mam fantazję,więc mnie poniosło,tak dalece,że zachlapałam dekorację czekoladą,ale jak powiedziałaś każda z nas wkłada serce w przepis nawet wtedy kiedy należy on do innej osoby.Bożenko bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa przez co sernik jest jeszcze bardziej wykwintny.Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)

      Usuń
    2. Listy zaczynało się dokładnie tak jak piszesz, a z kolonii do Rodziców tak : kochani Rodzice , przyślijcie mi kochane pieniądze, bo kiepsko dają nam jeść i muszę sobie dokupić bułkę(czyt.cukierki)
      Danuś nie rozpieszczam Cię komentarzami, tylko piszę tak jak widzę, a Ty koniecznie odpowiadasz mi "fifty-fifty", nie pozostajesz dłużna.
      Siostrzenica zrobiła wczoraj ten sernik, jej inwencja twórcza równa jest zeru,pogotowie kulinarne interweniowało telefonicznie i skypowo kilka razy, ale sobie poradziła i nawet przysłała mi zdjęcia, które zamieściłam w poście.Sernik wart zachodu i będę go robić całorocznie, bo tych dawnych z galaretką na wierzchu już nie lubię.
      Ochłodziło się, wypogodziło się, jutro znów jest dzień, więc niech będzie twórczy i pogodny dla Ciebie i bliskich.

      Usuń
    3. Bożenko,odpowiadam na każdy komentarz,a nie pozostaję dłużna bo nie mogę inaczej.Gotujesz niektóre potrawy,które są dla mnie nowe i sądząc po składnikach są w moim guście smakowym.Tak jest i niczego to nie zmieni,bo piszę jak mi w duszy gra. Pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  5. Te wzorki są urzekające...muszę się nauczyć takie robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste-prawda?,a jakie ciekawe-pozdrawiam:)

      Usuń
  6. ale rozpusta:)! cudowny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to w biały dzień-pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  7. ja od jakiegoś czasu lubuję się w ciastach z "okienkiem". Galaretka w środku jest bardzo efektowna. I również testowałam ten eksperyment na serniku na zimno. Obłędnie wygląda ta dekoracja. Podsuwam talerzyk po mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnisiu dla Ciebie zawsze schowam kawałeczek,choćbym miała zamrozić-dziekuję Ci i miłej niedzieli:)

      Usuń
  8. Danusiu jesli moge dolaczyc sie do waszych komentazy nt.listow z naszych mlodzienczych lat - to tez sie tak pisalo - siadam do stoliczka czterograniastego i pisze ten liscik do serduszka Twego albo pamietasz na gorze roze na dole fiolki my sie kochamy jak dwa aniolki itd... i te kolonie . jak milo sobie wspominacie - fajne to byly czasy - pozdrawiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.Mamy sentyment do młodych lat,chciałoby się choć na chwilę być beztroskim i myśleć co nam napiszą w pamiętniku,albo zielone noce na koloniach czy obozach -ech "to se ne wrati"-pozdrawiam Basiu wieczornie:)

      Usuń
  9. Przepiękna dekoracja Danusiu, chapeuax bas! Pozwolisz, że ją sobie beztrosko ukradnę i będę się popisywać przed znajomymi ?:)) A tak na poważnie, to jestem pod wielkim wrażeniem Twoich talentów kulinarnych też, ale przede wszystkim dekoratorskich :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.Dopiero teraz odpisuję,bo nie miałam łączności.Ależ Basiu wszystko możesz ,korzystaj ze wszystkich dekoracji-to będzie dla mnie przyjemność.Bardzo dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Witaj Danusiu czy zamiast mascarpone mogę zwiększyć ilość twarogu bo mascarpone jest tłusty a ze względu na wnusia chciała bym aby sernik miał mniej kalorii.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Możesz dać twaróg , sernik będzie dobry, tylko mniej kremowy.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Dziękuję za szybką odp.

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.