W sobotę 25
października był Światowy Dzień Makaronu
(World Pasta Day). Dzień ten został ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995
roku w Rzymie.
To międzynarodowe święto
promujące spożycie makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i smacznego. Ja
przygotowałam makaron z makrelą, szybki i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI:
- 500 g
makaronu penne
- 1 większa
makrela wędzona - oczyścić z ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki
- 250 ml
śmietanki 30 % lub ze wsi
- 1 żółtko
- ½ szklanki
wody z makaronu
- 1 cebula –
pokroić w drobną kosteczkę
- 1 ząbek
czosnku – posiekać drobniutko
- 24- 28
pomidorków koktajlowych
- 2- 3 łyżki
oliwy
- tymianek
świeży i szczypiorek
-
ewentualnie starty parmezan, oscypek itp.
- pieprz i
ewentualnie sól
Makaron
ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podczas cedzenia zostawić ok. 1
szklanki wody z makaronu.Cebulkę i
czosnek podsmażyć na oliwie- nie rumienić.
Śmietanę rozmącić z żółtkiem . Do
cebulki dodać makrelę, wlać śmietanę z żółtkiem, wsypać 1 łyżkę listków
tymianku , delikatnie wymieszać i zagotować dolewając ½ szklanki lub więcej wody z makaronu.
Dodać pomidorki i
tylko wymieszać. W zasadzie nie ma potrzeby doprawiania solą, bo makaron
dosmacza makrela. Można doprawić tylko pieprzem. Całą zawartość wylać na
makaron i wymieszać.
Można dodać starty
oscypek lub parmezan i wymieszać z makaronem. Wyłożyć na półmisek i posypać
szczypiorkiem.
Ciekawy pomysł z tą makrelą.
OdpowiedzUsuńPolecam Ci, bo to jest po prostu smaczne.
Usuń