wtorek, 28 października 2014

MAKARON PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ



W sobotę 25 października był  Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day). Dzień ten został  ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie. 
 To międzynarodowe święto promujące spożycie makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i smacznego. Ja przygotowałam makaron z makrelą, szybki i bardzo smaczny.



SKŁADNIKI:

- 500 g makaronu penne
- 1 większa makrela wędzona - oczyścić z ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki
- 250 ml śmietanki 30 % lub ze wsi
- 1 żółtko
- ½ szklanki  wody z makaronu
- 1 cebula – pokroić w drobną kosteczkę
- 1 ząbek czosnku – posiekać drobniutko
- 24- 28 pomidorków koktajlowych
- 2- 3 łyżki oliwy
- tymianek świeży i szczypiorek
- ewentualnie starty parmezan, oscypek itp.
- pieprz i ewentualnie sól



Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podczas cedzenia zostawić ok. 1 szklanki  wody z makaronu.Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie- nie rumienić.
 Śmietanę rozmącić z żółtkiem . Do cebulki dodać makrelę, wlać śmietanę z żółtkiem, wsypać 1 łyżkę listków tymianku , delikatnie wymieszać i zagotować dolewając ½ szklanki  lub więcej wody z makaronu.
 Dodać pomidorki i tylko wymieszać. W zasadzie nie ma potrzeby doprawiania solą, bo makaron dosmacza makrela. Można doprawić tylko pieprzem. Całą zawartość wylać na makaron i  wymieszać. 
Można dodać starty oscypek lub parmezan i wymieszać z makaronem. Wyłożyć na półmisek i posypać szczypiorkiem. 

2 komentarze:

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.