środa, 14 marca 2018

CIASTECZKA KRUCHE KAKAOWE WYCISKANE ZE SZPRYCY



Przepis na ciasteczka wyciskane szprycą . Skorzystałam z jednego z kilku przepisów dołączonych do urządzenia. Zamieniłam tylko mleko na śmietanę i dobrze zrobiłam, bo jakoś mi to mleko nie pasowało.
 Ciasteczka świetnie się wyciskają i nie pozostają przyklejone do szprycy. Są bardzo smaczne, kruche po prostu rozpływają się w ustach. 
Polecam również  ciasteczka orzechowe wyciskane  , mniej kruche, raczej chrupiące . Poniżej podlinkowana fotografia z przepisem.

                  Ciasteczka orzechowe






SKŁADNIKI   na ok. 80 sztuk :

  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18 % + 1 płaska łyżeczka sody- wymieszać
  • 4 stołowe łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka amaretto, w razie braku aromat waniliowy lub migdałowy
  • 500 g mąki tortowej
  • blaszki z wyposażenia piekarnika




WYKONANIE :


  • Masło zmiksować na jednolitą masę, przesiać do niej cukier puder i zmiksować ponownie na gładką masę. Dalej miksując dodawać kolejno żółtka, szczyptę soli, śmietanę z sodą, olej, pastę waniliową lub aromat i przesiać kakao. Całość również zmiksować na gładką masę. Przesiać mąkę, krótko zmiksować na wolnych obrotach i wyłożyć na omączony blat. Zagnieść i uformować ciasto. Ciasta nie schładzać.
  • Przekładać ciasto do maszynki i przykładając do suchej blaszki wyciskać ciasteczka w niewielkiej odległości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na środkową półkę i piec ok. 16 minut - bez termoobiegu. Gorące przekładać płaską szpatułką na blat i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szklanym słoju lub puszce.
CIASTECZKA CZYTELNIKÓW :


15 komentarzy:

  1. Właśnie ja nie umiem tą maszyną robić. Próbowałam dwa Razy i się do tej maszynki zraziłam. Nie wiem czy z ciastem było coś nie tak czy ze mną haha w każdym bądź razie leży w szafce nie używana. Spróbuję zrobić z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu. Nie ma , że nie umiesz duszko. Po prostu nie każde ciasto się nadaje do wyciskania. Jestem pewna na 100 % , że jak będziesz robiła wg przepisu to Ci wyjdą. Aha i wszystko z Tobą jest w porządke...he, he. Ta maszynka to jest rewelacja , bo robota idzie migiem i masz ciasteczka do kawy bez podejrzanej kurczakowo masy jajecznej i innych podejrzanych dodatków w kupnych. Pozdrawiam Basiu :)

      Usuń
  2. Ciasteczka wyglądają wspaniale....przepis zapisany. Mam tylko pytanie dotyczące maszynki; co to za firma i gdzie moge kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To włoska maszynka , bardzo dobrej jakości ze stali szlachetnej, a kupiłam ją w sklepie internetowym KitchenAida z siedzibą w Warszawie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ale śliczności! BB by powiedziała: "Jak KUPNE!"

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne te ciasteczka. Wiem - zaleta posiadania maszynki ale efekt świetny. A o smaku nie piszę, bo wierzę na Twoje słowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu z tą maszynką pieczenie idzie migiem. Dzisiaj piekłam kolejne, tylko maślane jasne i wyszło mi wszystko w 1 godzinę i 20 minut...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Witam Danusiu :)
    Chcialam zapytac,czy mozna tez wyciskac ze zwyklej tuby,takiej plastikowej / z roznymi koncowkami/,bo chce juz,a owej maszynki nie mam ?
    Pozdrawiam cieplo i ciastkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Krysiu. Nie wiem jak Ci to wyjdzie, raczej możesz nie dać rady wyciskać tego ciasta z tuby plastikowej. W szprycy są ząbki regularne co kilka milimetrów i naciskając dźwignię zahaczającą o te ząbki wyciskanie jest łatwe. Spróbuj, ale lekko nie będzie. Możesz natomiast zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać dłonią na blaszce. Jak chcesz jakiś wzorek, to na każdym ciasteczku odciśnij tłuczkiem do mięsa wzorek i gotowe. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A to super pomysł,dziękuję Danusiu.

      Usuń
  6. ciastka we wzorki odciskane z serwetki szydelkowanej...probowalas juz?
    wiem ze to glupio brzmi ale widzialam kiedys jakis filmik i wygladaly naprawde super...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Marysiu. Nie brzmi głupio Marysiu, każdy pomysł podpowiedziany przez czytelników jest dla mnie cenny. Akurat ten znam, nie jestem pewna, ale chyba nawet mam na blogu, a jak nie to robiłam już tym sposobem. Ja Tobie też coś podpowiem, można odciskać ciasteczka tłuczkiem do mięsa, potem wykrawać kółka ....tam też są różne wzorki...he, he...dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Ciasteczka wyszły przepyszne, ale mam pytanie co zrobić z białek. Najlepsze byłyby bezy ale one nigdy mi nie wychodzą. Chyba, że ma pani jakiegoś pewniaka. 😀😎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja białka zamrażam jeżeli w danej chwili nic nie mam w planie. Właśnie najczęściej piekę bezę lub robię krem włoski zaparzany syropem cukrowym, taki jak do dawnych murzynków. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń