Polędwiczki to taka malutka podłużna lekko oddzielająca się część mięsa przy piersi drobiowej. U nas takie polędwiczki są sprzedawane na wagę oddzielnie.
Polędwiczki możemy zastąpić piersiami drobiowymi pokrojonymi w grubsze paski w poprzek po skosie .
Szybki i smaczny obiad. Dodatkiem była fasolka po francusku na zimno i pieczone ziemniaki nadkrawane.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
--- 50 dkg polędwiczek drobiowych lub piersi
--- 2 duże cebule
--- 1 ząbek czosnku
--- 100 ml wody
--- 2 kopiaste łyżki masła
---sól i pieprz
--- 2 łyżki oleju rzepakowego
1)Polędwiczki lub pokrojone w pasy piersi posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano .
2)Dodać posiekany ząbek czosnku, przemieszać i dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę przesmażyć i wlać 100 ml wody oraz dodać 2 kopiaste łyżki masła. Jak się wszystko zagotuje to jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem. Przykryć, ogień zmniejszyć do minimum i dusić ok. 15- 20 minut. 3) Pokrywkę odkryć , całość oprószyć 1 łyżeczką mąki i szybko zamieszać. Gotowe.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko:)
UsuńDanusiu bardzo smakowity obiadek,ślicznie i bardzo ciekawie skomponowany.Nigdy nie jadłam tak przyrządzonej fasolki,pomysł godny wypróbowania.Mój mąż uwielbia fasolkę zieloną z cebulą w kosteczkę + sól i pieprz,a więc myślę,że i taka mu posmakuje.Wysłałam maila do Ciebie,pozdrawiam Magda z Gniezna
OdpowiedzUsuńJa z cebulką też robię , ale na ciepło- cebulkę podsmażam na oleju. Tą też Ci polecam- takie trochę urozmaicenie- dziękuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Uwielbiam pod każdą postacią...
OdpowiedzUsuńOj, ja też i szybko się robią.
UsuńPozdrawiam!
Ciekawy przepis.Spróbuję zrobić,może zamiast wody podleję białym winem.Ziemniaki nadkrawane czy chodzi o ziemniaki Hasselback ?
OdpowiedzUsuńMożna winem, ale miałam wnusia i zrezygnowałam z alkoholu. Tak Krzysiu chodzi o ziemniaki Hasselback, ale używam polskiej nazwy, bo nie wszyscy czytelnicy wiedzą jaka to potrawa, więc tak jest prościej.
UsuńDziekuję i pozdrawiam!!!
Genialny pomysł na obiad, na pewno przygotuję takie polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńPolecam, szybko i smacznie.
UsuńPozdrawiam i dziękuję!!
Obiadek w pół godziny i do tego smaczny zamiast ziemniaków zrobiłam ryż z czosnkiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę o więcej takich przepisów...))))) Wiki..
Witam. Ryż z czosnkiem idealnie pasuje do tego mięska. Też czasami tak robię. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Świetna sprawa, dodałam jeszcze pieczarki i wyszło pysznie, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńO tak, z pieczarkami też może być smacznie, chociaż ja nie próbowałam. To znaczy, że jeszcze jest przede mną. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam niedzielnie!!!