środa, 12 lutego 2014

POLĘDWICZKI DROBIOWE W SOSIE CEBULOWO- MAŚLANYM



Polędwiczki to taka malutka podłużna lekko oddzielająca się część mięsa przy piersi drobiowej. U nas takie polędwiczki są sprzedawane na wagę oddzielnie.
 Polędwiczki możemy zastąpić piersiami drobiowymi pokrojonymi w grubsze paski  w poprzek po skosie . 
Szybki i smaczny obiad. Dodatkiem była fasolka po francusku na zimno i pieczone ziemniaki nadkrawane.



SKŁADNIKI na 4 osoby:


--- 50 dkg polędwiczek drobiowych lub piersi
--- 2 duże cebule
--- 1 ząbek czosnku
--- 100 ml wody
--- 2 kopiaste łyżki masła
---sól i pieprz
--- 2 łyżki oleju rzepakowego




1)Polędwiczki lub pokrojone w pasy piersi posolić i popieprzyć.  Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć  mięso ze wszystkich stron na rumiano .

2)Dodać posiekany ząbek czosnku, przemieszać i dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę przesmażyć i wlać 100 ml wody oraz dodać 2 kopiaste łyżki masła. Jak się wszystko zagotuje to jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem. Przykryć, ogień zmniejszyć do minimum i dusić ok. 15- 20 minut. 3) Pokrywkę odkryć , całość oprószyć 1 łyżeczką mąki i szybko zamieszać. Gotowe.

14 komentarzy:

  1. Danusiu bardzo smakowity obiadek,ślicznie i bardzo ciekawie skomponowany.Nigdy nie jadłam tak przyrządzonej fasolki,pomysł godny wypróbowania.Mój mąż uwielbia fasolkę zieloną z cebulą w kosteczkę + sól i pieprz,a więc myślę,że i taka mu posmakuje.Wysłałam maila do Ciebie,pozdrawiam Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z cebulką też robię , ale na ciepło- cebulkę podsmażam na oleju. Tą też Ci polecam- takie trochę urozmaicenie- dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  2. Uwielbiam pod każdą postacią...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis.Spróbuję zrobić,może zamiast wody podleję białym winem.Ziemniaki nadkrawane czy chodzi o ziemniaki Hasselback ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można winem, ale miałam wnusia i zrezygnowałam z alkoholu. Tak Krzysiu chodzi o ziemniaki Hasselback, ale używam polskiej nazwy, bo nie wszyscy czytelnicy wiedzą jaka to potrawa, więc tak jest prościej.
      Dziekuję i pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Genialny pomysł na obiad, na pewno przygotuję takie polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiadek w pół godziny i do tego smaczny zamiast ziemniaków zrobiłam ryż z czosnkiem.
    Dziękuję i proszę o więcej takich przepisów...))))) Wiki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ryż z czosnkiem idealnie pasuje do tego mięska. Też czasami tak robię. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Świetna sprawa, dodałam jeszcze pieczarki i wyszło pysznie, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z pieczarkami też może być smacznie, chociaż ja nie próbowałam. To znaczy, że jeszcze jest przede mną. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam niedzielnie!!!

      Usuń