Nie znałam przepisu na to ciasto i nigdy nie miałam okazji go spróbować. Przeglądałam sobie w wolnym czasie „Przyślij Przepis” i natknęłam się na tą babkę .
Tak mnie ten przepis zaciekawił, że nie mogłam się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe. Przepis troszkę zmieniłam i dopracowałam tak, żeby z puszki kajmaku nic nie zostawało. Jestem mile zaskoczona, bo babka jest bardzo aromatyczna, a przede wszystkim smaczna.. Polecam , warto ją upiec.
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ Z DNEM BABKOWYM o średnicy 26 cm:
- 185 g masła
- 185 g cukru brązowego
- 185 ml mleka
- 375 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka amaretto
- 365 gram kajmaku ( razem z polewą- 510 gramowa puszka)
DODATKOWO:
- kilka łyżek orzeszków ziemnych solonych
- 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki śmietanki do pozostałego kajmaku i 4 łyżki do rozpuszczenia czekolady
1)
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. W osobnej misce dokładnie zmiksować masło.
2)
Dodawać partiami masę jajeczną, nie przerywając miksowania.
3)
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą na zmianę z mlekiem.
4)
Na końcu dodać 365 gram kajmaku, amaretto i dokładnie zmiksować .
5)
Formę wysmarować masłem i i wysypać kaszką manną.
6)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka na pierwszej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu.
7)
Upieczoną babkę ostudzić i wyjąć z foremki . Resztę kajmaku podgrzać dodając dwie łyżki śmietanki- dobrze rozmieszać. Kajmakiem polać babkę używając pędzelka, żeby na całości kajmak rozprowadzić.MOJA RADA:
Można babkę przekroić na połowę i przełożyć dodatkowo ciepłym kajmakiem i przesypać orzeszkami. Przyszło mi to do głowy kiedy babka już była prawie zjedzona.
Raz robiłam ciasto z kajmakiem , ale w formie kwadratowej - jest pyszne... babka na pewno wymiatała :D
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam z kajmakiem i jestem mile zaskoczona smakiem.
UsuńDziękuję:)
Ściągłam przepis Danusiu ,zrobię. Pozdrawiam Zosia
OdpowiedzUsuńWitam Zosiu. No i bardzo dobrze zrobiłaś, nie będziesz żałowała.
UsuńPozdrawiam!!!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko za wizytę:)
Usuńnie am za co, zawsze z chęcią tutaj zaglądam:)
UsuńBardzo mi miło Justynko, mamy takie samo nazwisko.
UsuńPozdrawiam!!!
Om nom nom nom. Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy- zapraszam.
UsuńPozdrawiam!!!
Kocham wszelkie baby, babki i babeczki, ta wyglada pysznie, pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńDanusiu wysłałam Ci e-mail, dość ważny w treści. Pozdrawiam
Dziękuję Bożenko za informację, już Ci odpisałam.
UsuńJa babeczki też lubię, ale dziadkiem nie pogardzę.
Pozdrawiam serdecznie!!!
Bardzo smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna. Weszłam do Ciebie na bloga i masz złośliwe oprogramowanie- taki mi się wyświetla komunikat.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Wygląda baaardzo apetycznie i na pewno jest mega smaczne :P
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię ciasta i kremy z dodatkiem kajmaku, więc bardzo mi ta babka smakowała.
UsuńDziękuję bardzo!!!
Uwielbiam takie smaki, babka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJoasiu, jest rzeczywiście bardzo smaczna.
UsuńDziekuję bardzo!!!
Danusiu dzis po pracy od razu poszlam kupic mase kajmakową i jutro upieke,bardzo mi przypadl przepis,pozdrawiam Ciebie i koteczke.Co lekarz na ten stan?Biedna kicia.JustynaM
OdpowiedzUsuńJustynko dziękuję za pozdrowienia. Koteczka ciągle śpi, nie ma jej, po prostu nie uczestniczy w życiu domowym. Zła jestem sama na siebie, ale nie było wyjścia, musiałam ją wysterylizować, bo bym miała całą zgraję kotów w ogrodzie, a poza tym najważniejsze chodzi o to , żeby dłużej żyła.
UsuńPozdrawiam Justynko i niech Ci się upiecze!!!