Przepis na szybki sos do różnego rodzaju ryb, ale doskonale smakuje również jako dodatek do wędlin.
SKŁADNIKI : proporcja na ok. 4 osoby
- 4 kopiaste łyżki stołowe majonezu
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy ostrej lub łagodnej
- 1 spora łyżka posiekanego koperku
- 1 spora łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 spora łyżka szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i biały pieprz do smaku
- jeżeli ktoś lubi może dodać kilka kaparów
- Do majonezu dodać musztardę, szczypiorek, koperek i pietruszkę. Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać i dodać do sosu. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce.
- Ja dodaję też ok. 1 łyżki gęstego jogurtu lub gęstej śmietany.
Danusiu, świetny sosik. Muszę go przygotować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco!
Ja Ciebie Aniu też i Twoje skarby . Dziękuję.
Usuń