Polędwiczka wieprzowa to mięso nie wymagające długiej obróbki cieplnej. Wiem to nie od dzisiaj i na blogu jest sporo przepisów na taki rodzaj mięsa, ale tym razem zabrakło pomysłu i zainspirowałam się propozycją Helenki z bloga "Moje walijskie pichcenie".
Przeglądając jej przepisy jestem pełna podziwu dla kobiety pracującej, która żadnej pracy się nie boi...he, he. W tym przepisie niewiele zmieniłam pod siebie, bo potrawa jest tak prosta, że nie ma co kombinować.
Podaję Państwu pełen zestaw obiadowy z ryżem i pomidorami, do tego kalafior z bułeczką i sałatka z buraczków. Poniżej podlinkowane fotografie z przepisami.
Przeglądając jej przepisy jestem pełna podziwu dla kobiety pracującej, która żadnej pracy się nie boi...he, he. W tym przepisie niewiele zmieniłam pod siebie, bo potrawa jest tak prosta, że nie ma co kombinować.
Podaję Państwu pełen zestaw obiadowy z ryżem i pomidorami, do tego kalafior z bułeczką i sałatka z buraczków. Poniżej podlinkowane fotografie z przepisami.
Ryż z pomidorami Sałatka z buraczków Różne dania z polędwiczek
Składniki :
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz ziołowy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- 180 g kwaśnej śmietany 18 %
- 200 g śmietany 30 %
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżki listków tymianku
Wykonanie :
- Polędwiczki pokroić na grubsze plastry ( ok. 5- 6 cm) i leciutko rozbić. Posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Obydwie śmietany dobrze rozmącić.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietany i dusić na wolnym ogniu ok. 20 - 25 minut. Jeżeli sos jest za rzadki to pod koniec duszenia zagęścić go znanym sobie sposobem. Zdjąć z palnika, dodać zioła , wymieszać i podawać.
...witaj Danusiu. U Ciebie jak zwykle pysznie i pięknie podany obiadek. Bardzo lubię polędwiczki, bo są smaczne i szybko się je przyrzadza :) Pozdrawiam kochana bardzo serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitaj Jolu. No właśnie to najważniejsze, że szybko. Bardzo Ci dziękuję za komentarz...jesteś niezawodna..pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPolędwiczki wyglądają bardzo smakowicie a w połączeniu z pozostałymi dodatkami tworzą przepyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNo, było smacznie Asiu...każda pliszka swój ogonek chwali...he, he...pozdrawiam i dziękuję bardzo :)
UsuńDanusiu, pozwoliłam sobie zapisać ten przepis na swojej tablicy w Pintereście, bo inaczej mi umknie (mam nadzieję, że się nie pogniwasz). Pomysł na najbliższy obiad rodzinny. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy Ewuniu. Nie mam nic przeciwko temu. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFantastycznie, a jak pięknie podane, jestem pełna podziwu.
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam wizualnie za bladymi potrawami, ale te polędwiczki były pyszne...dziękuję :)
UsuńCzy ta śmietana 30% to jest kremówka ?
OdpowiedzUsuńJulian
Tak, to jest kremówka...sorry, ale dopiero zauważyłam pytanie...bardzo przepraszam :)
UsuńW którym momencie dodajemy zioła ?
OdpowiedzUsuń