Oprócz buraczków robionych na ciepło podaję też na zimno. To prosty przepis i ogólnie znany, ale nic nie zaszkodzi jak dołączę ten dodatek obiadowy. Nie podam szczegółowych proporcji bo w tym przepisie chodzi głównie o sposób przyrządzenia tego warzywa.
SKŁADNIKI:
---ugotowane i obrane buraczki
---czerwona cebula
---pieprz i sól
---cukier do smaku
---olej lub oliwa do wyboru
---posiekany koperek lub nać pietruszki
---sok z cytryny
Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojoną w kosteczkę cebulę przelać na sicie wrzątkiem. Zielone posiekać. Wszystko razem wymieszać,doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i cukrem do smaku dodając olej lub oliwę. Jeżeli ktoś woli ostrzejszy smak może dodać winnego octu białego lub czerwonego. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz