sobota, 16 lutego 2013

BURACZKI NA ZIMNO



Oprócz buraczków robionych na ciepło podaję też na zimno. To prosty przepis i ogólnie znany, ale nic nie zaszkodzi jak dołączę ten dodatek obiadowy. Nie podam szczegółowych proporcji bo w tym przepisie chodzi głównie o sposób przyrządzenia tego warzywa.

 

     SKŁADNIKI:

        ---ugotowane i obrane buraczki
        ---czerwona cebula
        ---pieprz i sól
        ---cukier do smaku
        ---olej lub oliwa do wyboru
        ---posiekany koperek lub nać pietruszki
        ---sok z cytryny

Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojoną w kosteczkę cebulę przelać na sicie wrzątkiem. Zielone posiekać. Wszystko razem wymieszać,doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i cukrem do smaku dodając olej lub oliwę. Jeżeli ktoś woli ostrzejszy smak może dodać winnego octu białego lub czerwonego. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz