Smaczne gniazdka z masy ziemniaczanej z warzywami i jajem. Farsz zrobiłam z brokułów i białej kiełbasy, ale możemy brokuł zastąpić cukinią, pieczarkami, szpinakiem jak również boćwiną. Polecam to bardzo smaczne danie obiadowe w połączeniu z sałatką np. z pomidorów z fetą lub zwykłą sałatką z pomidorów. Jeżeli nie mamy za dużo czasu możemy zrobić w kształcie wieńca (patrz na blogu przepis) , a w farszu wycisnąć dołki i wbić jajka- reszta jak w tym przepisie.
Masa ziemniaczana:
---80 dkg mączystych ziemniaków już obranych
---sól i pieprz
---gałka muszkatałowa
---2 łyżki masła
---2 żółtka
Farsz:
---450-500 gram brokułów
---15 dkg chudego boczku lub białej kiełbasy sparzonej
---1-2 ząbki czosnku
---8 jajek najlepiej malutkich
---słodka mielona papryka
---1 łyżeczka masła
---sól i pieprz
1)
Ziemniaki w mundurkach lub obrane ugotować w osolonej wodzie i ciepłe rozgnieść praską lub zmielić.
5)
Masę ziemniaczaną najlepiej jeszcze ciepłą przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć na papier do pieczenia wysmarowany masłem 8 gniazdek o średnicy ok.8 cm. (Kółka można sobie wcześniej wyrysować). Nie musimy wyciskać wszystkiego szprycą, możemy uformować łyżeczką, a tylko rancik zrobić dekoracyjny. Jest po prostu szybciej i łatwiej.
6)
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C-z termoobiegiem 180.9) Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, żeby łatwiej było przenieść na talerz.
Inspiracja-„Przepyszne ziemniaki”=wyd.Reader’s Digest-2008 rok. Przepis został przeze mnie trochę zmieniony.
Jak zawsze..same pyszności..
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Bożenko.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Dorciu jest juz 22.oo a mysle sobie zagladne na chwilke do Ciebie bo przeciez mnie korci - no i jak zwykle cos wspanialego - te ziemniaczki to przeciez mistrzostwo - Ty to jestes .... wariatunciu - ....?SUPER GRATULACJE Pozdrawiam Cie i mocno caluje .Dobranoc.Basia. A tak jeszcze na marginesie przeciez Twoj Maz to ma najwieksze szczescie w domu.
OdpowiedzUsuńWitam Basieńko.My bardzo lubimy ziemniaki w różnych postaciach.Popatrz Basiu taka zwykła bulwa a ile można z niej zrobić ciekawych potraw.Dzisiaj robię gołąbki bandurzane,też ciekawa potrawa-będzie na blogu.
UsuńPozdrawiam Cię Basiu bardzo cieplutko-Danuta,Danuta,Danuta,Danuta!!!
Fajny pomysł na niebanalne podanie zwykłych składników.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Witam Bożenko.Dziękuję,że znalazłaś czas żeby do mnie zajrzeć.Chyba dalej jesteś wyłączona z życia blogowego bo mało Cię w sieci.Pełno nas w około,a jednak Ciebie brakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Danusiu tak sobie czytam co u Ciebie i tak mnie rozbawilo to jak sie podpisalas pod postem Pani Basi Danuta Danuta Danuta Danuta ze w pracy zaczelam sie glosno smiac:)Justyna M Justyna M Justyna M
OdpowiedzUsuńPani Basia jest super,tylko czasami jej się kićka moje imię,ale nic to i tak darzę ją ogromną sympatią.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam Justynko cieplutko!!!
No faktycznie - i znowu przekrecilam imie Danuski na Dorcie co jakis czas tak mam - skleroza - masz ze mnie ucieche - ale to nic wiem ,ze mi odpuszczasz. pozdrawiam cIE SERDECZNIE Basia.
OdpowiedzUsuńBasiu,gdzież ja mogłabym Tobie nie odpuszczać,przecież ty jesteś moja kochana Basieńka.
UsuńPozdrawiam cieplutko i wieczornie!!!
Jak wszystko co od Danusi jedzonko pyszne i zdrowe.Moim smakowało,nawet wnuczkowi niejadkowi.Pozdrawia.
OdpowiedzUsuńWitam Stasiu.Najbardziej się cieszę,że wnuczkowi smakowało.Dziekuję Ci bardzo.
UsuńPozdrawiam ciepło!!!