środa, 2 października 2013

GNIAZDKA ZIEMNIACZANE Z FARSZEM BROKUŁOWYM



Smaczne gniazdka z masy ziemniaczanej z warzywami i jajem. Farsz zrobiłam z brokułów i białej kiełbasy, ale możemy brokuł zastąpić cukinią, pieczarkami, szpinakiem jak również boćwiną. Polecam  to bardzo smaczne danie obiadowe w połączeniu z sałatką np. z pomidorów z fetą lub zwykłą sałatką z pomidorów. Jeżeli nie mamy za dużo czasu możemy zrobić w kształcie wieńca (patrz na blogu przepis) , a w farszu wycisnąć dołki i wbić jajka- reszta jak w tym przepisie.


             
SKŁADNIKI na 4 porcje:

                Masa ziemniaczana:

                     ---80 dkg mączystych ziemniaków już obranych
                     ---sól i pieprz
                     ---gałka muszkatałowa
                     ---2 łyżki masła
                     ---2 żółtka



               Farsz:

                 ---450-500 gram brokułów
                 ---15 dkg chudego boczku lub białej kiełbasy sparzonej
                 ---1-2 ząbki czosnku
                 ---8 jajek najlepiej malutkich
                 ---słodka mielona papryka
                 ---1 łyżeczka masła
                 ---sól i pieprz



 1) 
Ziemniaki w mundurkach lub obrane ugotować w osolonej wodzie i ciepłe rozgnieść praską lub zmielić.
2) Do gorących dodać masło, dwa żółtka i całość utrzeć na gładką masę. Przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem.     
3) Brokuły ugotować bez przykrycia do miękkości , rozgnieść  widelcem, ale nie na jednolitą masę. Dodać 1 lekko kopiastą łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem, papryką i roztartym czosnkiem.
4) Pokrojony w drobną kosteczkę boczek podsmażyć na patelni,tłuszcz wylać, a boczek dodać do masy brokułowej i wymieszać. Druga opcja- Kiełbasę rozdrobnić i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
 5) 
Masę ziemniaczaną najlepiej jeszcze ciepłą przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć na papier do pieczenia wysmarowany masłem 8 gniazdek o średnicy ok.8 cm. (Kółka można sobie wcześniej wyrysować). Nie musimy wyciskać wszystkiego szprycą, możemy uformować łyżeczką, a tylko rancik zrobić dekoracyjny. Jest po prostu szybciej i łatwiej.
 6) 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C-z termoobiegiem 180.
7) Napełnić gniazdka masą brokułową- ma być dość dość grubo-farsz dociskać łyżeczką . Wycisnąć  palcami spore wgłębienie w środku nadzienia i ostrożnie wbić w każde po jednym jajku- trochę posolić.
8) Piec ok.15 minut, aż się jajka dobrze zetną ,jeżeli wolimy na półtwardo to ok.20 minut. Oprószyć  mieloną papryką.
 9) Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, żeby łatwiej było przenieść na talerz.

Inspiracja-„Przepyszne ziemniaki”=wyd.Reader’s Digest-2008 rok. Przepis został przeze mnie trochę zmieniony.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Bożenko.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  2. Dorciu jest juz 22.oo a mysle sobie zagladne na chwilke do Ciebie bo przeciez mnie korci - no i jak zwykle cos wspanialego - te ziemniaczki to przeciez mistrzostwo - Ty to jestes .... wariatunciu - ....?SUPER GRATULACJE Pozdrawiam Cie i mocno caluje .Dobranoc.Basia. A tak jeszcze na marginesie przeciez Twoj Maz to ma najwieksze szczescie w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basieńko.My bardzo lubimy ziemniaki w różnych postaciach.Popatrz Basiu taka zwykła bulwa a ile można z niej zrobić ciekawych potraw.Dzisiaj robię gołąbki bandurzane,też ciekawa potrawa-będzie na blogu.
      Pozdrawiam Cię Basiu bardzo cieplutko-Danuta,Danuta,Danuta,Danuta!!!

      Usuń
  3. Fajny pomysł na niebanalne podanie zwykłych składników.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bożenko.Dziękuję,że znalazłaś czas żeby do mnie zajrzeć.Chyba dalej jesteś wyłączona z życia blogowego bo mało Cię w sieci.Pełno nas w około,a jednak Ciebie brakuje.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Danusiu tak sobie czytam co u Ciebie i tak mnie rozbawilo to jak sie podpisalas pod postem Pani Basi Danuta Danuta Danuta Danuta ze w pracy zaczelam sie glosno smiac:)Justyna M Justyna M Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basia jest super,tylko czasami jej się kićka moje imię,ale nic to i tak darzę ją ogromną sympatią.Dziękuję.
      Pozdrawiam Justynko cieplutko!!!

      Usuń
  5. No faktycznie - i znowu przekrecilam imie Danuski na Dorcie co jakis czas tak mam - skleroza - masz ze mnie ucieche - ale to nic wiem ,ze mi odpuszczasz. pozdrawiam cIE SERDECZNIE Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu,gdzież ja mogłabym Tobie nie odpuszczać,przecież ty jesteś moja kochana Basieńka.
      Pozdrawiam cieplutko i wieczornie!!!

      Usuń
  6. Jak wszystko co od Danusi jedzonko pyszne i zdrowe.Moim smakowało,nawet wnuczkowi niejadkowi.Pozdrawia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Stasiu.Najbardziej się cieszę,że wnuczkowi smakowało.Dziekuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...