Inna propozycja podania ziemniaków pieczonych. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub sosami na bazie jogurtu lub jogurtu i majonezu z dodatkami, ale również do mięs pieczonych.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
---1 kg ziemniaków sałatkowych
---2 łyżki oleju
---sól morska
---2 łyżeczki świeżego tymianku
---1 łyżeczka igiełek rozmarynu
---możemy użyć ziół suszonych w takich samych ilościach
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C-z termoobiegiem 180.
2.Ziemniaki wyszorować w zimnej wodzie, dobrze osuszyć i każdy przekroić wzdłuż na połowy.
3.Blaszkę wysmarować olejem i posypać solą i ziołami. Z wierzchu nie polewamy olejem.
4.Ziemniaki ułożyć na blaszce przekrojoną stroną do soli i ziół. Ziemniaki są przypieczone od spodu, a ze skórką są bardzo smaczne.
5.Piec ok. 50 minut.
Inspiracja-„Przepyszne ziemniaki”-wyd.Reader’s Digest-2008 rok.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńAniu,bardzo Cię przepraszam,ale niechcący pyknęłam nie w to miejsce i komentarz usunęłam.Przykro mi,ale bardzo Ci dziękuję,że byłaś u mnie.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
O! Wczoraj wracając ze Szczawnicy jadłam w karczmie takie samiutkie ziemniaczki, były pyszne , to moje ulubione.
OdpowiedzUsuńDanusiu , szkoda,że nie znam tego przepisu na gołąbki , które jutro masz dać na bloga, dzieciska przyjeżdżają na weekend , zażyczyły sobie właśnie gołąbki zawijane w kapuście, może Twoje są ciekawsze? A może jednak zdążę coś podpatrzeć zanim zabiorę się do pichcenia?
Pozdrawiam jesiennie
Bożenko wysłałam Ci dzisiaj ten przepis na Twojego maila,bo dla dziecisków wszystko bym oddała.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam ciepło!!!
Danusiu, już odebrałam , bardzo dziękuję, przepis bardzo interesujący , inny, nie spotkałam takiego, jutro będą się cieszyć Twoi czytelnicy.
UsuńOdpisałam Ci również na priv.
Pozdrawiam ciepło , mimo,że na zewnątrz chłodno, a może właśnie dlatego ciepło,że chłodno.
Ciepło,że chłodno-ciepło to ujęłaś-dziękuję:)
UsuńProste..a jakie smaczne..
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko za wizytę.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!