wtorek, 1 października 2013

ROLADA BISZKOPTOWA PIECZONA ZE ŚLIWKAMI



Nie zawsze mamy czas na pieczenie ciasta ale przeważnie zawsze mamy na nie ochotę. Proponuję szybką roladę biszkoptową pieczoną od razu z owocami i zwiniętą. Ja zrobiłam ze śliwkami,ale możemy zrobić z jabłkami czy brzoskwiniami z puszki w okresie zimowym. Rolada nie jest sucha jak typowy biszkopt dzięki zawinięciu gorącej w wilgotną ściereczkę i przesmarowaniu roztopionym masłem. Jest jednocześnie bardzo pulchna i wilgotna. Polecam.


             
SKŁADNIKI:blaszka o wymiarach  37x25 cm:
                    ---4 jaja
                    ---szczypta soli
                    ---200 gram cukru
                    ---100 gram mąki tortowej
                    ---50 gram mąki ziemniaczanej
                    ---1 cukier waniliowy
                    ---2 łyżki soku z cytryny




             
Nadzienie:

                  ---1 kg śliwek
                  ---1  łyżka cukru
                  ---2 łyżki wody
                  ---bułka tarta
                  ---masło do wysmarowania formy
                  ---papier do pieczenia
                  ---1 łyżka roztopionego masła
                  ---cukier puder

1) Połówki wydrylowanych śliwek włożyć do rondla, wsypać cukier i chwilę pogotować (ok. 8-9 minut od zagotowania)- przecedzić, a sok zużyć na kompot.

2) Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dobrze wysmarować masłem i dobrze wysypać tartą bułką, wyłożyć równomiernie zimne- przesmażone śliwki.

3) Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

4) Połączyć obie mąki przesiewając przez sito.

5) Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z odrobiną soli, dodawać cukier, cukier waniliowy i ubić na puszystą masę.

6) Dodawać kolejno żółtka, sok z cytryny  nie przerywając ubijania.

7) Dodać  przesiane mąki i delikatnie wymieszać.

8) Ciasto wylać na śliwki, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut bez termoobiegu.



9) Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką i odwrócić blaszkę. Ze śliwek zdjąć delikatnie papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłą roladę- pozostawić  w ściereczce ok.10 minut. Roladę pozostawić złączeniem do dołu.

10) Odwinąć ze ściereczki , posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem- pozostawić do ostudzenia.

20 komentarzy:

  1. rolady jeszcze nie robiłam, zawsze boję się, że biszkopt mi spęka.
    ale.. dojrzeję jeszcze do rolady i zrobię w końcu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typową roladę piecze sie bardzo krótko i jest mięciutka więc nie pęka,ta natomiast ze względu na owoce musiała być pieczona dłużej ,ale i tak mi nie popękała na wylot.Takie leciutkie tylko powierzchowne.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Łał, podoba mi się pomysł na pieczenie całości od razu z owocami. Koniecznie muszę wypróbować ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ginie.To wygodne,ale nie takie wykwintne jak z kremem.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Też jestem pod wrażeniem, bardzo przydatny przepis... juz nabrałam ochoty na taka roladę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubicie takie ciasta to polecam.Dziekuję.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Odwrócony przepis, ale jakże ciekawy, tak jeszcze nie piekłam, zapamiętam, wypróbuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No witam Bożenko,cieszę się,że jesteś i funkcjonujesz spokojnie.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Ja rowniez jestem pod wrazeniem bardzo praktyczny przepis na pieczenie rolady w calosci - tak jeszcze nie probowalam - czas zrobic bo szybko i smacznie zreszta jak wszystko u DANUSKI.Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu,moja wiewiórko-imię do Ciebie pasuje,bo jesteś zwinna jak to zwierzątko.Roladę Ci polecam bo na szybko mamy coś słodkiego.
      Przesyłam całuski!!!

      Usuń
  6. ale ty masz super pomysły jeszcze takiej rolady nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na placku są owoce na wierzchu,ale w biszkopcie by to nie zdało egzaminu.Dziękuję.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Witam wieczornie złotykolczyku-bardzo Ci dziekuję.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  8. Doskonały i szybki przepis na roladę Zrobiłam z jabłkami.Pycha.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkami też lubię,a poza tym jak nie mam czasu to jest to fajny przepis na coś słodkiego.Mam jeszcze jeden taki odwrócony przepis-też go wstawię na bloga,ale dopiero jak upiekę.Stasiu dziękuję Ci bardzo za komentarz i cieszę się,że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  9. Hihi,Danusiu,czy moge taka rolade zrobic ze swiezymi truskawkami?Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. Nie bardzo, ponieważ wcześniej powinnaś je zesmażyć, bo puszczą Ci za dużo wody.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Hihi,no tak......poprostu trzeba myslec!!!Pozdro.Ewa.Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pozdrawiam Ewuniu, a z myśleniem mam teraz problem, bo już jestem bardzo zmęczona od bieganiny przedświątecznej.

      Usuń