niedziela, 18 grudnia 2016

UDKA KACZE PIECZONE W PIEKARNIKU


W ramach uwolnienia miejsca w zamrażarce dzisiaj udka kacze. Przepis jest na same udka, chociaż u mnie są dwa. Nie mam już czasu na bawienie się z piersiami, więc wszystko upiekłam razem. Potrawa szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zapraszam do przepisu.



  • 4 kacze udka ( u mnie z konieczności 2 udka i dwie piersi )
  • 1 duże jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, majeranek
  • 24 śliwki kalifornijskie
  • kilka wiórków masła
  • 1 główka czosnku z łupinkami- w całości
  • żeliwna garnek ewentualnie naczynie żaroodporne



  • Udka posolić , popieprzyć i natrzeć majerankiem. Do brytfanny wlać 1/2 szklanki wody i rozłożyć starte jabłko. Na jabłku ułożyć przyprawione części kaczki.
  • W środek położyć główkę czosnku i położyć kilka wiórków masła. Garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 160 stopni C i piec 1 godzinę, licząc czas od momentu osiągnięcia przez piekarnik podanej temperatury.  Można na ten czas włączyć termoobieg, ale potem wyłączyć.
  • Po godzinie spróbować sos i ewentualnie dosolić. Piec jeszcze jedną godzinę też pod przykryciem. Po 2 godzinach zdjąć pokrywę i dopiec odkrytą kaczkę ok. 20 - 25 minut do zrumienienia.

6 komentarzy:

  1. To jest to! W zamrażarce czekają udka właśnie na taki przepis:) i to dopiero będzie świąteczny obiad. Jak zwykle sedecznie dziękuję za inspiracje. Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu, to było bardzo smaczne, jeszcze dzisiaj na obiad miałam drugą porcje, jutro znowu główkowanie co by tu szybko zrobić, bo czasu mało w okresie świątecznym. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Niech ja tylko udka spotkam .... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. no, nie będę skromna, było bardzo smacznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.